София е класирана на 30-о място в индекса на консултантската компания Knight Frank на градовете с най-бързо растящите жилищни пазари в света през първото тримесечие на 2020 г. В класацията са включени 150 града. Това е спад с цели девет места, тъй като в края на миналата година столицата ни бе поставена на 21-о място в индекса. От включените в класацията градове 85% са регистрирали скок на цените на жилищата до март.

Ръстът в цените на жилищата е 8% в столицата ни на годишна база. Данните са за четвъртото тримесечие на 2019 г., като в доклада се уточнява, че се използват статистиката на Евростат, чиито данни за първото тримесечие все още не са публикувани.

Миналия месец консултантската компания публикува индекса си за цените на жилищата - в тази класация България се нареди на 18-о място, но сред едва 56 държави.

България е в топ 20 в световна класация за цените на жилищата

България е в топ 20 в световна класация за цените на жилищата

Страната ни заема 18-о място сред 56 страни и годишният ръст на цените е 6,2%

Манила, столицата на Филипините, не отстъпи първото място и за второ поредно тримесечие се нареди в началото на класацията като града с най-бързо растящ жилищен пазар. Покачването на цените е 22 на сто на годишна база.

Будапеща e на второ място и съответно първи сред европейските градове с най-силен ръст на жилищния пазар със скок от 16 на сто на годишна база.

Топ десет се допълва от Измир с ръст от 16% за година, Анкара (15%), Загреб (14,7%), Санкт Петербург (14%), Йерусалим (13,4), Варшава (13.3%), Сеул (12,9) и Мелбърн (12,9%).

Над 20 града в класация отбелязват отрицателен ръст на цените. Сред тях са Абу Даби, който е класиран на последното място със спад на цените на жилищата от 8,6%, Дубай, Москва, Рим, Ванкувър, Рио де Жанейро, Мумбай и др.

В кои столични квартали цените на жилищата са най-устойчиви по време на криза?

В кои столични квартали цените на жилищата са най-устойчиви по време на криза?

Имотите с по-добри характеристики са "по-защитени", казват експертите

Според консултантската компания въздействието на коронавируса върху обемът от продажби ще се усети повече, отколкото промяната в цените.

Според Knight Frank класацията по градове може да изглежда съвсем различно след шест- дванадесет месеца. Жилищните пазари, които са били ефективни в овладяването на пандемията и където карантината е била по-краткотрайна, е по-вероятно да бъдат по-устойчиви.