В последните години се наблюдават значителни промени в сектора на недвижимите имоти, които всички забелязваме - от бурното строителство, повишаването на изискванията на клиентите, респективно и качеството на строителство, както и не на последно място динамиката в цените на недвижимостта, на която всички сме свидетели.

Но освен това има по-незабележими, но същевременно оказващи сериозно влияние на пазара тенденции.

"В момента най-масовото търсене е на четиристайни апартаменти и на маломерни тристайни, които като цена на квадратен метър се доближават до двустайните и едностайните. Винаги тенденцията в новото строителство е била, че по-малките апартаменти са най-скъпи. Но в последно време тенденцията е такава, че се създава

дефицит на големи апартаменти

защото всички строители залагат на стандартните по-малки жилища. Създава се дефицит на четиристайни апартаменти, особено силно търсени от семейства с по две деца", направи анализ на текущите пазарни тенденции Петър Сотиров, търговски директор в "Пулев инвест".

Петър Сотиров - Търговски директор на „Пулев Инвест Груп“

Източник: Пулев инвест

Петър Сотиров - Търговски директор на „Пулев Инвест Груп“

Именно поради този създаден дефицит 4-стайните жилища се изкупуват изключително бързо "на зелено" дори още преди първа копка на обекта. А какво търсят хората в подобен тип имоти -хубава панорамна гледка, широки помещения, тераса или двор, ако говорим за партер. Друга рядкост на пазара са и т.нар. "маломерни 3-стайни апартаменти", струващи колкото двустаен. Те са хит сред хората с по-ограничени доходи, но също представляват дефицит на пазара.

В момента се обръща и друга тенденция от преди години -

намаляват купувачите на апартаменти с цел инвестиция

наем, препродажба и т.н., за сметка на тези, купуващи ги за живеене.

"С всеки нов проект ние проучваме тенденциите на пазара, какво се търси най-много, открояваме новите тенденции и формираме новите си проекти спрямо тях", изтъкна Сотиров.

Именно на "модерния стандарт" в недвижимите имоти залагат от "Пулев инвест" и с най-новия си започнат проект - сграда "Сердика", намиращ се в "Малинова долина".

Сотиров сподели интересна тенденция - първи се изкупуват големите апартаменти, тези на партера и последния етаж, респективно заради двора или голямата тераса, като последни купувачи намират считаните за най-"стандартни" досега двустайни с площ около 60 кв/м и тристайни от 90 кв/м.

Сграда "Сердика"

на "Пулев инвест" почива върху всички модерни стандарти и тенденции. Тя е подходяща както за инвестиция, така и за живеене. Намира се на 400 метра от НСА и до най-новата детска градина в София. Разполага с 185 апартамента, разделена е на 3 входа, като всеки вход е разделен на секции. Всяка секция е отделена така, че да бъде или с по-големи апартаменти с прекрасна панорама към София или към Витоша, или с по-бюджетни апартаменти, подходящи за инвестиция.

"При ценообразуването сме пресметнали абсолютно точно както изложението на всеки един апартамент, така и етажа и квадратурата. На партерния етаж са апартаментите с хубава веранда и собствен двор", подчерта Сотиров.

Снимка 636852

Източник: Пулев инвест

Сериозен процент от проектите на "Пулев инвест" се изкупуват още преди първа копка. "Когато строиш добре, качествено, с качествени материали, продаваш на пазарни цени и имаш изградено име, търсенето от клиентите идва само на по-ранен етап. Между 30% и 50% от всяка сграда ни е резервирана още преди първа копка", споделя търговският директор в Пулев инвест.

Друг много важен фактор е личното отношение - всеки клиент може да следи постоянно прогреса на сградата, както и да получи лично внимание от мениджмънта на компанията.

Самият квартал "Малинова долина" е сред

най-перспективните в столицата

намиращ се в южния край на града в полите на Витоша, разполага с нова инфраструктура, а за разлика от други нови квартали сградите там се строят с големи отстояния и по-ниска височина, което допринася за усещането за простор. И не на последно място - със сериозен контрол на строителството от страна на държавните институции. В последната година там се наблюдава и сериозна динамика на цените - в сравнение с година назад повишението на цените на имотите там е около 20%.

Новото модерно на пазара за недвижими имоти

Новото модерно на пазара за недвижими имоти

Петър Сотиров от "Пулев инвест груп" за новия хит на пазара на недвижими имоти

Хората предпочитат традиционно да заложат на покупка на имот, затова купувайки имот, търсиш най-добрия вариант - добър инвеститор, висок стандарт.

В крайна сметка обаче

най-важно е доверието

"Казана дума - подписан договор. Това е основното мото на "Пулев инвест". За нас устната договорка е толкова важна, колкото и подписания договор. Всичко, за което сме се разбрали с клиентите при огледа, се отразява в договора. А веднъж подписан, той не подлежи на индексация, т.е. клиентът няма вариант да плати повече заради покачване на цените на материалите например", подчерта Сотиров.

Тервел Пулев и Васил Михайлов, съдружници в „Пулев Инвест Груп“ и Петър Сотиров - Търговски директор

Източник: Пулев инвест

Тервел Пулев и Васил Михайлов, съдружници в „Пулев Инвест Груп“ и Петър Сотиров - Търговски директор

"Имаме зад гърба си няколко успешни проекта, проекти пред завършване, вече реализирани на 100%. Хората вече ни познават, хората вече ни се доверяват, виждат нашето строителство и са спокойни да инвестират още в началния етап на строителството. Както и всеки бъдещ клиент може да дойде и да се запознае с текущите ни проекти. Винаги се стараем да завършим обектите си преди крайния срок на договора, изненадвайки приятно клиентите си и с никакъв компромис по отношение на качеството на строителството."

А що се касае до по-глобалните тенденции на имотния пазар - според експерта не може да се говори за очакван имотен балон, а ако има охлаждане на пазара, то ще става дума за увеличаване на разликата в цената между старото и новото строителство именно поради факта, че хората залагат повече на качественото ново такова.