Въпреки че все още Лондон се възприема като финансов и IT хъб за Европа, друга столица на Стария континент набира все по-голяма популярност сред големите технологични компании. Интересът към имоти в индустриалните зони на Париж вече дава своето отражение в нарасналите цени.

Преди време гигантът General Electric (GE) откри нов дигитален център във френската столица в близост до офисите на Google и Facebook там. Местният автопроизводител Renault пък планира да наеме 300 IT експерти тази година, които ще работят в същия регион на града.

За индустриалните компании е важно да намерят място в самото сърце на европейските мегаполиси. Те вече са разбрали, че локацията е много важна, за да привлекат наистина добри софтуерни разработчици и IT специалисти.

Това от своя страна неизбежно се отразява на цените на имотите в тези градове. Само в Париж за последните шест години стойността на офисите е нараснала с 25%, конкретно в скъпите квартали, намиращи се на север от Лувъра.

Изчисленията показват, че технологичен офис с квадратура от 56 квадратни метра струва по 57 426 долара годишно. Това е с 9200 долара по-евтино от такъв в Лондон и с 4000 по-малко от такъв в Сан Франциско, пише Bloomberg. В същото време обаче разходите за наем са три пъти по-големи, отколкото тези в Амстердам.