Да живееш в условията на най-скъпия пазар на недвижими имоти в света означава да отделяш повече от половината си доходи за ипотечни плащания.

Съотношението между вноска и доход в Хонконг се е увеличило до 54.2% през юни. Нивото отчита най-високите си стойности от 1998 г. насам, показват данните на агенция Centaline Property Agency, цитирани от Bloomberg.

Ниската достъпност на жилищата е резултат от рязкото покачване на цените при имотите, които продължават да растат въпреки усилията на властите да наложат мерки с цел охлаждане на пазара.

Изменението на съществуващите цени на жилищата според водещия индекс Centa-City на Centaline Property, счупи предишните си рекорди в петък, за да достигне 160.3 пункта. Индексът се е покачил с 11% тази година и е нараснал с повече от 50% през последните пет години.

Съотношението дълг/доход e нараснало, въпреки че разходите по заеми са далеч по-ниски, отколкото преди две десетилетия. Средните лихвени проценти по ипотеките са по-ниски от половината от нивото от 1998 г.