Националният статистически институт изненадващо обяви, че цените на имотите не само не падат, но и продължават да растат. Официалното съобщение на НСИ казва, че през третото тримесечие на 2022 година цените на жилищата в страната са се увеличили с 4.1% спрямо предходното тримесечие и с 15.6 % спрямо същото тримесечие на 2021 година.

Цени по градове

Спрямо предходното тримесечие най-голямо увеличение е регистрирано в Варна (+7.0%), следвана от Пловдив и София - съответно с (+5,7%) и (+5,6%), а понижение на цените се наблюдава в Русе (-7.6%).

В Бургас цените са се вдигнали с 1,4 % спрямо предните три месеца, а в Стара Загора - с 0,2%, показват още данните на НСИ.

Перник се разраства към София, колко по-изгодни са имотите на 20 минути с кола от столицата

Този град се разраства в посока София, колко по-изгодни са имотите на 20 минути с кола от столицата

Продажбите на имотите в най-многочисления град в Западна България след столицата скачат с над 12% за година

На този фон, пазарът на жилища в столицата прегрява и ако тенденцията на нарастване на цените на имотите от тази година се запази, то в края на 2023-а може да се стигне до т.нар. "балон" на пазара.

Такъв обаче към днешна дата все още няма, въпреки тенденцията на забележимо ускоряване нарастване на цените на жилищата през 2022 година до 22% на годишна база.

В 23% от кварталите в София цените са отчели годишен ръст от 30 и повече процента през третото тримесечие на 2022 година, показват даннито от анализ, изготвен от УниКредит Булбанк.

Според данните от НСИ цените на жилищата в София са се удвоили за последните седем години

За същия период общия паричен доход на домакинствата в София кумулативно е нараснал с 26%. За цялата страна цените на жилищата са нараснали с 71% за същите седем години, докато общият паричен доход на домакинствата е нараснал с 50%.

Последното още веднъж подчертава, че докато средно за страната темповете на растеж на цените на жилищата изпреварват в умерена степен тези на доходите и достъпността на жилищата се влошава, то в София темповете на ръст на жилищата са в пъти по-големи от тези на доходите, което води до значително влошаване на достъпността.

Цените на жилищата в София се ускориха с над 20% през 2022 година

Цените на жилищата в София се ускориха с над 20% през 2022 година

За година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 270 евро