Брокери усещат ръст в продажбите на имоти в Перник, като отдават тази тенденция на увеличеното строителство на нови сгради в града. Доказателство за това са последните данни на Агенцията по вписванията, според които продажбите на имоти се увеличават през първата половина на годината с 12,25% на годишна база до 1200. В сравнение със същия период на последната предпандемична година 2019 г. - ръстът надхвърля 38 на сто.  

"Определено се наблюдава разрастване на София към Перник, поради факта, че цените са по-ниски в Перник, отколкото в столицата, а транспортът е добре организиран. Най-усилено се строи в последно време в най-близкия до София квартал в Перник, а именно квартал "Изток"", коментираха пред money.bg от брокерската агенция Vision Estates.

Най-често в града се продават двустайни апартаменти в нови тухлени жилищни сгради при средна цена за кв.м от 750-800 евро. За сравнение средните цени на подобни жилища в столичните квартал "Студентски град", например са около 1300-1350 евро, а в "Кръстова вада" и "Манастирски ливади" - над 1550 евро.

Островът, който струва, колкото апартамент в София

Островът, който струва, колкото апартамент в София

Красивият и чист остров е с площ 4 акра

И докато цените на имотите в първата година на пандемията се задържаха такива, каквито бяха през предходната година, тъй като имаше момент, който хората не можеха да правят огледи на имоти то ситуацията днес е доста по-различна.

"След началото на войната имаше увеличение на цените на имотите с около 50-100 евро/кв. м, тъй като стойностите на желязото се вдигнаха. След вдигането на цените на желязото се вдигнаха и цените на тухлите и другите строителни материали. Може би поради този факт дори след спада на цените на желязото цените на имотите не паднаха, а се задържаха със същата цена", казват брокери.

Най-скъпите жилища в София в момента - къде се предлагат апартаменти за 850 000 евро

Най-скъпите жилища в София в момента - къде се предлагат апартаменти за 850 000 евро

Колко струва обикновен четиристаен в центъра

Най-скъпият район в Перник

все още остава централната градска част. Поради големият интерес на перничани именно в тази част на града цените там в момента варират между 950-1100 Евро/кв. м за нови тухлени сгради. За сравнение в подобна сграда в популярня софийски квартал "Лозенец" цените рядко започват от под 1750 евр, а в центъра на София в подобни сгради цените могат да минат и впечатляващите 3000 евро за кв. м.

Друга тенденция, която очертават брокери от най-многочисления град в Западна България след столицата София е, че допреди две години повечето купувачи са предпочитали плащания с налични средства. Тогава цените на имотите обаче били с около 30-35% по-ниски.

Охлаждането на имотния пазар в София и в останалите по-големи градове започна

Охлаждането на имотния пазар в София и в останалите по-големи градове започна

Какво ни "подсказват" данните на Агенцията по вписванията?

В последните две години обаче се забелязва ръст на покупките на имоти с ипотечни кредити, повлияни от по-ниската лихва на ЕЦБ. След промяната на лихвената политика на ЕЦБ обаче ситуацията вероятно ще се промени.