Необитаем частен остров в Ирландия се продава и обявената му цена започва от 230 000 британски паунда или малко над 260 000 евро. Тоест, струва по-малко, отколкото приличен тристаен апартамент в центъра на София, където жилищни имоти под тази цена вече почти няма.

За сравнение, цените на имотите в центъра на София са се покачили до средно 1 842 евро/кв. м или със 17.32% на годишна база към 10 ноември 2022 г.

Това вероятно ще изкачи позицията на столицата ни от 51-а в следващата глобална класация за ръста на цените на жилищата на Knight Frank сред 150 града. В София цените на имотите растат по-бързо от тези в Виена, Мюнхен, Сингапур, Амстердам и Прага. Тази есен €1000 на квадрат вече е рядка цена за покупка на жилище в българската столица. Но да се върнем на острова.

От мечта за собствен остров до епична финансова измама: Филм разказва как Ружа Игнатова се превърна в криптокралица

От мечта за собствен остров до епична финансова измама: Филм разказва как Ружа Игнатова се превърна в криптокралица

Филмът описва историята на фалшивата криптовалута и нейния харизматичен основател

Private Islands Online е компанията, която наскоро пусна на пазара необитаемия Mannions Island. Красивият и чист остров е с площ 4 акра (над 16 декара) и се намира в живописния залив Дунманус, Западен Корк. Никога не е бил населен, а исторически е използван за паша на овце през летните месеци.

Регионът често се нарича "субтропичен" поради ефекта на затопляне на Гълфстрийм. Самият остров се радва на сравнително защитено място, разположен между два подобни на пръсти полуострова.

Островът е приблизително 60% плодороден, като тази зона е обърната на юг с малък защитен залив на изток от острова. На острова няма къща, сграда или руини.

Най-лесният маршрут до острова е от летище Корк, което се обслужва добре от големи центрове в Британските острови и континентална Европа. По-специално полетите на Ryanair от Великобритания са изключително евтини.

Екзотичен остров в Адриатическо море се продава за €700 000

Екзотичен остров в Адриатическо море се продава за €700 000

Островът се нарича Mali Kosmač и се намира в Хърватия

От Корк е около един час път с кола (има обществени автобуси) до крайбрежния град Бантри. Това е най-близкото голямо селище до острова и предлага широка гама от възможности за настаняване, пазаруване и хранене (включително най-добрия магазин за риба и чипс в Ирландия). Вече е много популярен туристически център, особено през летните месеци.

От кея отнема по-малко от пет минути с лодка, за да стигнете до острова.