В красивия Сплитско-Далмински окръг или по-точно в малкото градче Винище в Хърватия има един малък екзотичен остров, който се казва Mali Kosmač. Рюбопитното в случая е, че той се продава на цената от  €700 000, съобщават хърватските медии. И допълват, че ако не бъде закупен скоро, стойността му вероятно ще мине €1 милион.

Площта на островчето е 5 хиляди квадратни метра и към момента той е частна собственост на местно семейство.

Хърватия има 1244 острова, островчета, скали и рифове, като обитаеми са едва 66. Малките са предимно държавни, над 80 процента, а останалите са частна собственост.

8 милиардери, които си купиха остров

8 милиардери, които си купиха остров

За собствено място сред красива природа и приятен климат богаташите на практика похарчват само малка сума от огромното си състояние

Райският остров е заобиколен е от остри скали и поради това е невъзможно да се кацне на него. Вътрешността му се състои от ниска растителност. Заместник-кметът на Сплитско-Далмински окръг Стипе Чогеля също коментира, че такъв остров е подходящ изключително за селско стопанство и всякакво строителство върху него е невъзможно, но и недопустимо според сегашния устройствен план.

Хърватите са разделени по отношение на продажбите. Някои смятат, че такава частна собственост не трябва да се разпродава, особено на чужденци. Други нямат нищо против продажбата, нито това имущество да попадне в ръцете на чужди граждани, подчертавайки, че това ще донесе дивиденти на Хърватия.

Любопитно е, че всъщност не се продава островът, а земята на острова. Неговото крайбрежие е морска собственост, управлявана от окръга, а никой не може да бъде собственик на морската собственост.

Най-големият частен остров сред Бахамите си търси купувач. Колко може да струва?

Най-големият частен остров сред Бахамите си търси купувач. Колко може да струва?

Няма обявена минимална сума за продажбата му