Цените на жилищата във Великобритания продължават да се покачват и през август, съобщава Nationwide Building Society. Ръстът в цените се изчислява на около 13%, в сравнение с нивата от преди пандемията, пише BBC.

Годишният ръст е 11%, като средната цена на жилището вече е 248 857 британски лири. Според данните цените на имотите отбелязват второто си най-голямо месечно увеличение от 15 години насам с 2,1%.

От Nationwide смятат, че увеличението е "изненадващо". Според икономистът от Nationwide Робърт Гарднър от страна на купувачите има голямо търсене на жилища в диапазона между 125 000 и 250 000 паунда.

Кои са факторите за покачването на цените?

Според експертите факторите, свързани с пандемията, като и ниски лихвени проценти и промяна в предпочитанията за жилищна площ, ще продължат да повишават цените.

Друг фактор на пазара на жилища, който не бива да се пренебрегва, е недостигът на жилища. В много области търсенето надминава предлагането.

По данни на сайта за имоти Rightmove, недостиг има най-вече в в град Съфолк, където е имало скок в продажбите и 49% спад на на продавачите.

"Комбинацията от прекомерно търсене и твърде малко предлагане е предизвикателството за агентите на недвижими имоти. Много от тях не могат да задоволят търсенето от страна на купувачите", каза Тим Банистър, директор в Rightmove.