Париж заплаши да заведе съдебно дело срещу компанията за настаняване Airbnb, ако тя не изкара от списъците си стотици апартаменти, чиито собственици не са се регистрирали в съответствие със законовите изисквания на френската столица.

Градските власти са изпратили съобщения до 5 компании за настаняване - Airbnb, HomeAway, Paris Attitude, Sejourning и Windu, изисквайки да премахнат имоти, чиито собственици са оспорили новите изисквания за регистрация в града.

Ако компаниите не се съобразят, местните власти ще предприемат правни действия, съобщи пред AFP Ян Броса, заместник-кмет на Париж, отговарящ за жилищното настаняване.

Париж - третият най-посещаван град в света, според класацията на Mastercard, е един от най-големите пазари на Airbnb, като компанията за настаняване предлага около 65 000 жилища. Други 35 000 жилищни имота са на разположение на конкурентни платформи.

Изправени пред оплакванията, че ваканционните имоти увеличават спекулациите с имоти и цените, изкарвайки хотелиерите извън пазара, градските власти наложиха ограничения върху краткосрочните наеми на апартаменти и стаи.

От 1 декември всеки, който иска да отдава под наем дома си чрез платформа в интернет, трябва да го регистрира в общината и да показва съответния номер в рекламата на жилището си.

Системата позволява на френските власти да гарантират, че имотът не се отдава под наем за повече от 120 дни в годината - максималната продължителност, за която човек може да пуска под наем основното си жилище.

Досега са регистрирани около 11 000 имота, представляващи само около 1/5 от общия брой на обявените жилища, посочи Броса.

Парижките власти са посочили около 1000 реклами на Airbnb, които са в нарушение на правилата и около 100 на всеки от другите 4 сайта.

"Най-малкото, което могат да направят, е да зачитат закона", каза Бросат, член на Комунистическата партия и заместник на кмета Ан Идалго, издигната от социалистите.

Airbnb е подложена на строг контрол във Франция, където данъчните власти затягат примката около собственици, които не декларират приходите си от наеми за данъчни цели.

По-рано този месец правителството призова местните мениджъри на Airbnb да дадат обяснения за система, позволяваща на собствениците на жилища да получават плащания чрез предплатена кредитна карта - механизъм, за който се подозира, че улеснява избягването на данъци.