Градчето Salto de Castro (Салто де Кастро), в северозападна Испания, се продава на цена от 265 000 щатски долара. Разположен на границата с Португалия, в провинция Самора и на три часа път с кола от Мадрид, Салто де Кастро има много от сградите, които бихте очаквали да намерите в малък испански град.

Включва 44 къщи, хотел, църква, училище, общински басейн и казармена сграда, в която се е помещавала Гражданската гвардия.

Снимка 594647

Източник: wikipedia

До момента 300 души са изразили интерес към покупка, като запитвания са от Русия, Франция, Белгия и Обединеното кралство. Потенциален купувач вече е вложил пари, за да го резервира.

Колко години трябва да се отдава апартамент под наем по света и у нас, за да се изплати?

Колко години трябва да се отдава апартамент под наем по света и у нас, за да се изплати?

В кои градове се изплаща по-бързо и в кои по-баво

Опразнената Испания

Салто де Кастро е построен от компанията за производство на електроенергия Iberduero в началото на 50-те години на миналия век. Но в края на 80-те години е напълно изоставен.

Районът в околността е част от това, което е известно като "Празната Испания", рядко населени селски райони, в които липсват много от услугите, които се намират в градовете.

Салто де Кастро е обявяван за продажба и преди, като най-високата искана цена била 6,6 милиона долара. Поради липса на инвеститори, под влиянивро на времето много от сградите били разрушени и цената се сринала.

70 000 евро за вила на село, вече не е скъпо

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

Продажната цена от 265 000 щатски долара е достатъчна само за апартамент с една спалня в богатите райони на Мадрид или Барселона. За сравнение на подобни цени вървят тристайни апартаменти в по-големите бъларски градове и дори къщи в някои села. 

Но потенциалният купувач на Salto de Castro може да се нуждае от много пари, поне за да привлече посетители.

Според Idealista необходимата инвестиция, за да може градът да бъде напълно функционален и печеливш може да надхвърли 2 милиона щатски долара.