Колко години трябва да се отдава апартамент под наем, за да се изплати? Този въпрос си задава всеки инвеститор в имот. Последният доклад на UBS Global Real Estate Bubble Index дава отговор на инвеститорите по света.

Световните градове, в които жилищата се изплащат най-бавно (средно 44 години) са Мюнхен, Хонконг и Тел Авив, следвани от Франкфурт (42 години), Женева и Цюрих (средно по 40 години). Тези резултати показват прекомерната зависимост на цените на жилищата от ниските лихвени проценти. Цените на жилищата във всички тези градове са уязвими от рязка корекция, ако лихвените проценти продължат да се покачват.

В някои градове на САЩ наемите също изплащат жилище сравнително бавно. Въпреки това Бостън (22 г.), Сан Франциско (21 г.), Лос Анджелис (21 г.), Ню Йорк (21 г.) и Маями (14 г.) показват най-ниски срокове. 

Градовете в света с най-голям риск от имотен балон

Градовете в света с най-голям риск от имотен балон

Картината бързо се променя

Тази ситуация отразява и относително леката регулация на пазара на наеми. Обратното, законите за отдаване под наем във Франция, Германия и Швеция, предотвратяват тенденциозното отдаване под наем.

Коефициентите цена-наем не отразяват само ниските лихвени проценти или силния пазар на отдаването под наем, но и очакванията за нарастване на цените на имотите, например в Цюрих и Мюнхен.

Броят години, през които апартамент с еднаква площ трябва да бъде отдаден под наем, за да се изплати

Източник: UBS Global Real Estate Bubble Index

Броят години, през които апартамент с еднаква площ трябва да бъде отдаден под наем, за да се изплати

Инвестицията в имот винаги е била привлекателна за българина

Мoney.bg провери колко време ще се изплаща подобна инвестиция в София по следната формула: делим пазарната цена на (наем x 12 месеца) - годишни разходи).

Гледаме реална обява за тристаен апартамент в София, който струва 165 363 евро за 83 квадратни метра. Наемът за жилище с подобни параметри е 550 евро. Ако условно разходите ни за годината за жилището са 1 000 евро, щом приложим горната формула излиза, че годините за изплащане на инвестицията ще са 29.

Каква е доходността от жилищни наеми в София и за колко време се изплаща инвестицията ни?

Жилище в София се изплаща от наем за 30 години

В какъв имот да инвестираме за да имаме добра възвръщаемост

Спираме се на друга обява за двустаен апартамент с цена 66 000 евро, като наемът за такъв тип имот е 360 евро. Нека кажем, че тук разходите за година ще са ни 500 евро. В такъв случай ще са нужни 17 години за изплащане на инвестицията ни.

Ако се спрем на инвестиция в едностаен апартамент, отново излиза подобна цифра. Според обява жилище до 50 кв.м. струва 57 000 евро. Наемът за жилище с такива параметри е 250 евро. Нека условно кажем, че годишните разходи за имота ще са 500 евро. Така излиза, че инвестицията ни ще се изплати след 22 години.

Цифрите показват, че ако сме решили да инвестираме в имот с цел дългосрочно отдаване под наем, най-добре да се ориентираме към едностайни или двустайни апартаменти на търсени локации.