В много градове няма достатъчно предлагане на жилища. Поради самото си естество предлагането на жилища не може да бъде разширено в краткосрочен план. Благодарение на урбанизацията това означава, че цените на имотите трябва да се повишат значително в дългосрочен план. 

Oсновната причина за прекомерното увеличение на цените на жилищата обаче се крие другаде. Пазарът на имоти отдавна се поддържа от една основна опора: централните банки. Изключително ниските условия на финансиране и търсенето, изпреварващо строителството, доведоха до все по-оптимистични очаквания за цените сред купувачите. Дори и най-оживените очаквания бяха надминати. В резултат на това дисбалансите станаха все по-тежки.

Но картината бързо се променя

Лихвените проценти - и от своя страна разходите за финансиране - се повишиха през последните месеци, за да се борят с повишената инфлация. В същото време няколко шока разтърсиха финансовите пазари по света. Следователно желанието да се плаща за жилища на кредит се очаква да намалее. В градове със силен растеж на населението такава корекция може да се прояви под формата на продължителна стагнация в номиналните изкупни цени и корекция на цената в реално изражение, т.е., коригирана спрямо инфлацията. Но тъй като пазарите на недвижими имоти рядко се движат "назад", това не е най-вероятният резултат.

Какви са най-новите развития на световните пазари на градски жилища разкрива последният доклад UBS Global Real Estate Bubble Index.

Дисбаланси на глобалните жилищни пазари в метрополисите са силно завишени и цените не са синхронизирани с нарастващите лихви, пише в доклада. На този фон Торонто и Франкфурт оглавяват тазгодишното издание на UBS Global Real Estate Bubble Index, като и двата пазара показват ясно изразени характеристики на имотни балони. Рисковете са повишени и в Цюрих, Мюнхен, Хонконг, Ванкувър и Амстердам. Тел Авив и Токио се присъединяват към група градове в зоната на риск от балон за първи път от 2015 г. насам.

В САЩ и в петте анализирани града имотите са на надценена територия с по-ясно изразен дисбаланс в Маями и Лос Анджелис, отколкото в Сан Франциско, Бостън и Ню Йорк. Дисбаланси на пазара на жилища остават високи в Стокхолм, Париж и Сидни, докато оценките на риска остават непроменени спрямо миналата година в Женева и Лондон.

Други жилищни пазари с признаци на надценяване са Мадрид и Сингапур. Сао Пауло, Милано и Варшава пък се намират на балансирана територия. Въпреки оживената година, пазарът на жилища в Дубай също се намира на "зелена" територия.

Снимка 594449