Продажбите на апартаменти в Манхатън са на най-високите нива за последните 2 години, въпреки че цените в най-скъпия сегмент продължават да бъдат подложени на натиск.

Общият обем на продажбите се е увеличил с 13% през третото тримесечие спрямо предходната година, посочва доклад на Douglas Elliman Real Estate и Miller Samuel Real Estate Appraisers and Consultants.

И все пак по-силните продажби се дължат на леко по-ниските цени, особено в най-високия сегмент, тъй като продавачите стават по-реалистични по отношение на цените. Средната продажна цена е намаляла с 1.3% до 2 002 835 долара в сравнение със същото тримесечие на предишната година, а средната цена на квадратен фут спада с 12%.

Отстъпките са все по-често срещани, а войнственото надцакване - все по-рядко.

Най-високият ценови сегмент на пазара и новото строителство продължават да бъдат изправени пред най-голям натиск, тъй като скочилите до небесата цени от 2014 г. и началото на 2015 г. се връщат към реалността.

Цените в луксозния сегмент, или в топ 10% от пазара, паднаха с 8% в сравнение с предишната година, до малко над 8 милиона долара.

Цените на новото строителство се понижиха с 23% на годишна база, като средната цена в момента е 2.8 милиона долара.

Според експерти сделките през тримесечието са движени от продавачите, които се отказват от прекалено оптимистичните цени.

"Продавачите са станали много по-склонни да слязат в цената, за да се срещнат с купувачите. Виждаме, че дните на пожелателното ценообразуване продължават да избледняват", казва Джонатан Милър, президент и главен изпълнителен директор на Miller Samuel.

Докато новите апартаменти попаднаха под ценови натиск, цените на съществуващите жилищни кооперации (основните имоти, които се търгуват на пазара в Манхатън) се стабилизираха.

Средната продажна цена на имотите в кооперациите достигна 1.4 милиона долара, с 10% повече в сравнение с миналата година, а средната цена достигна нов рекорд от 850 000 долара.

Най-скъпата продажба през тримесечието беше именно на имот в кооперация, а не апартамент в една от новите луксозни кули. Мезонетът от над 1100 кв. м. в хотел "Пиер" в центъра се продаде за 44 милиона долара, почти 3 пъти по-малко от първоначалната му цена от 125 милиона долара. Купувачът е финансистът Хауърд Лутник.

Както и в останалата част на страната, предлагането на жилищата в Манхатън остава слабо.

"Предлагането на апартаментите за препродажба се е движела по-високо след 2013 г., но сега е насочена в друга посока", каза Милър.