Всички покупко-продажби на имоти в България са нараснали със 17%, а в Бургас - с 13 на сто. Данните са за първото полугодие на 2021 година, спрямо същия период през миналата година, и бяха съобщени по време на бизнес закуска, която сайтът за коректни обяви за недвижими имоти Imoti.net проведе в Бургас. Тя беше посветена на темата "Домът утре". Модератор беше Снежана Стойчева, мениджър на компанията.

На дискусията беше представен и експертен анализ на пазара както в Бургас, така и в страната, от Анжелика Ковалева от агенция ЕРА Палитра.

През 2020 година компании по цял свят са продали недвижими имоти за $32 милиарда

През 2020 година компании по цял свят са продали недвижими имоти за $32 милиарда

Малко над една трета от продажбите на корпорациите са офис имоти

Проучването показа, че двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани сред купувачите. Тя обясни, че за центъра на Бургас цените на имотите се движат между 1300 и 1500 евро на кв. м. В бургаския квартал Меден Рудник стойността на имотите е около 700 евро на кв. м., а в квартал Славейков - 900 евро на кв.м.

Експерт: Имотният пазар е като след 2005-а. Пловдив бие по ръст на сделките столицата

Експерт: Имотният пазар е като след 2005-а. Пловдив бие по ръст на сделките столицата

Въпреки това все още има сериозен дял на жилищата в страната, които стоят празни, казва Страхил Иванов от "Явлена"

Николай Ламбуров от Националната асоциация на строителните предприемачи посочи, че в района на Созопол стойността на имотите ново строителство варира между 900 и 1200 евро на кв.м. Той прогнозира, че през следващите години новото строителство ще продължи да поскъпва.

"Очаква се себестойността на новото строителство да расте", коментира той.

Любопитни данни за усвоени жилищни кредити в Бургас сподели и Даниела Иванова, началник на отдел "Ключови партньорства" в Пощенска банка. Тя обясни, че с 20% са нараснали усвоените жилищни кредити на банката в Бургас, като в същия период се наблюдава и повишение с 14 на сто на сделките за покупка на апартамент.

В същото време, от началото на тази година, спрямо 2020-а, 33% е ръстът на сделките за покупка на апартамент, а 10% е повишението при купуването на къщи в Бургас и региона.

Цените на жилищата във Варна се очаква скочат с 16% през втората половина на 2021-а

Цените на жилищата във Варна се очаква скочат с 16% през втората половина на 2021-а

Експерти от имотния бранш отчитат 167% ръст при покупката на къщи във Варна и региона

Повече за визията на Бургас разказа и главният архитект на града - арх. Емил Бурулянов. Той обясни, че развитието на Бургас ще продължи с районите Изгрев и Славейков. Сред другите приоритети в градската инфраструктура е предстоящо разширяване на кв. Крайморие и развитието на района около новоизграждащата се болница "Сърце и мозък".

Бизнес закуската на Imoti.net в Бургас е част от серията експертни дискусии, които сайтът за обяви на недвижими имоти провежда в различни градове в страната. Те се осъществяват в унисон с цялостната мисия на компанията, която е част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.