Ситуацията на пазара на недвижими имоти в момента напомня на бума през след 2005 година. Интересът към определени градове расте с бързи темпове, като Пловдив изпреварва столицата по ръст на сделките. Това обобщава основателят на една от агенциите за недвижими имоти у нас "Явлена" Страхил Иванов.

"Пазарът е изключително силен. Много напомня на силата на пазара през периода 2005 - 2008 година. Даже има градове, райони и сектори, при които имаме повишаване на интереса по отношение на купувачите", посочва експертът в интервю за Bloomberg TV България.

"За първото тримесечие на тази година имаме средно между 10 и 30 на сто покачване на броя на сделките, като това е не само спрямо първото тримесечие на 2020 година, но и спрямо 2019 година", обяснява той.

По изчисленията на Иванов най-голям пик при сделките има в Пловдив - 34 на сто, следван от София с 27 на сто. Изключение от големите градове прави Варна, където ръстът е от едва 1 на сто. В сравнение с 2019 година увеличението е от 11 на сто.

Експертът обяснява, че основна причина за растежа на пазара е политиката на банките, включваща отрицателни лихви и такси върху по-големите суми по сметките.

"Не е задължително всички хора да тръгнат в посока към търсене на имоти. Достатъчно е 10-15% от големите вложители да го направят. Даже не говорим за нулева, а за много отрицателна лихва да си поддържаш парите в една банка. И хората се питат дали не е по-добре да разчитат на 3-4% годишна доходност от имот", обяснява той.

В същото време въпреки нарасналия интерес на пазара, Иванов посочва, че все още има и огромен дял на жилищата, които стоят празни. "Има огромен резерв от недвижими имоти, от 25-35% незаети имоти в цялата страна", посочва той.