Броят на сделките с имоти в София достигнаха невиждани от 2008 г. нива. Данните на Агенцията по вписванията посочват, че през първите три месеца на 2021 г. са вписани 6 683 сделки, ръст от над една четвърт спрямо същия период на миналата година.

Статистиката на агенцията отразява сключените сделки с нотариален акт — най-вече сключени през последната една-две години договори на "зелено", при които сградите вече са готови. Значителният ръст говори и за възстановяване на работата на институциите, която бе забавена заради пандемията.

Какви са актуалните цени на жилищата в отделните квартали на София?

Какви са актуалните цени на жилищата в отделните квартали на София?

Интересът към къщите остава висок, а проблемът с тъмните прозорци в центъра се задълбочава

По информация на предприемачи и брокери броят на вписаните сделки вероятно ще продължава да расте и през следващите тримесечия, благодарение на висок интерес към покупки по време на пандемията. И през първото тримесечие на 2021 г. пазарът остава въз възходяща позиция, а цените за периода са се повишили с 5-6% спрямо същия период на миналата година и достигат €1 326 на кв. м, показва статистика на "Имотека".

Завишен брой сделки се отчитат не само в София, но и в другите големи градове в страната. В Пловдив повишението е 34% спрямо година по-рано до 3 644 и е рекорден за града. Варна записва 2 578 сделки, ръст от 1%, а Бургас 1 423, което е нарастване с 12,5%.

Статистиката за цялата страна показва 44 113 сделки с имоти при 37 697, ръст от 17%.