Офертните цени на жилищата във Великобритания се покачиха до почти рекордно ниво този месец, въпреки фактическото излизане на страната от Европейския съюз. Това показват данни на сайта Rightmove.

Средните офертни стойности са нараснали с 0,8% за месеца до средно 309 399 лири (400 000 долара). В Лондон цените се покачиха с 2,7% спрямо месец по-рано, тъй като несигурността за бъдещите отношения на страната с ЕС започна да нараства, пише Bloomberg.

Снимка 467074

Източник: Bloomberg

Посещенията на уебсайта на Rightmove са скочили рекордно, тъй като търсенето се съживи. Референдумът през 2016 година хвърли голяма сянка върху пазара на жилища на Острова, като Лондон беше засегнат особено силно. Великобритания напусна ЕС през януари тази година със споразумение за преходен период до края на годината. Сега държавата работи по сключването на дългосрочни търговски споразумения с блока и света.

"Има бум в активността на купувачите. След три години и половина от несигурност около Brexit, изглежда, че сега мнозина имат визия за 2020 година като година за удовлетворяването на нуждите им за жилищна сигурност", коментира директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Изправени сме пред огромни предизвикателства. И Великобритания избра опасен момент да се бори с тях сама

Въпреки че пазарът на жилища все още се поддържа от ниските лихви, рекордната заетост и недостигът на жилища, периодът на несигурност около Brexit все още не е приключил. Джонсън има време точно до края на годината да приключи търговската сделка с ЕС, което според експертите ще бъде трудна задача.

Хиляди фирми от ЕС ще отворят офиси във Великобритания след Brexit?

Хиляди фирми от ЕС ще отворят офиси във Великобритания след Brexit?

Това означава нови офиси и персонал