Словакия е държавата в Източна Европа, в която цените на имотите растат с най-бърз темп. В световен мащаб жилищата поскъпват с невиждана от повече от десетилетие бързина, а тази страна е на четвърто място по този показател сред общо 55 държави в света, включени в индекса Global House Price Index на агенцията Knight Frank.

В глобален мащаб цените нарастват със 7,2% през първото тримесечие на годината, което е най-силният ръст от края на 2006 година насам, като на първо място е Турция с пик от 32 на сто. Веднага след нея са Нова Зеландия, Люксембург и Словакия, за която показателят е с 15,5% нагоре.

Дори в сред най-големите икономики в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) цените не растат толкова бързо. За Чехия нарастването е около 9 на сто, а за Унгария е едва 1,8 на сто.

На какво се дължи пика в Словакия?

Основно факторите са няколко - силното търсене по време на пандемията, малкото на брой свободни жилища на добри цени, както и евтините ипотечни кредити.

"Лихвите по ипотечните заеми все още са на историческо ниски нива, така че търсенето, особено в Братислава, е значително при рекордно малък брой на свободните площи. Единственото решение това да се промени е строителството на нови сгради", посочва директорът на местната имотна агенция Bond Reality Даниела Ражова, цитирана от Emerging Europe.

Междувременно ипотечното кредитиране отчита силен ръст през последните години. Делът на дълга на домакинствата в Словакия към брутния вътрешен продукт (БВП) е на ниво от близо 50%, което е едно от най-високите в ЦИЕ, сочат данни на S&P Global Ratings.