Спадът на цените на жилищата в Швеция се ускорява, тъй като растящите лихви и несигурните перспективи пред икономиката започват да натежават върху имотния пазар в най-голямата скандинавска страна, съобщава Bloomberg. На този фон експерти и потребители си задават въпроса: идва ли край на надутия жилищен "балон".

През месец май индексът на цените на жилищата в Швеция HOX се понижи с 1,6% спрямо предходния месец, което е най-големият спад от началото на пандемията през април 2020 година.

Данните показват сложния избор, пред който е изправена Шведската централна банка (Riksbank) в опита си да забави инфлацията, достигнала 30-годишен връх. Повечето икономисти сега смятат, че ръководителите на централната банка, които ще проведат заседание следващата седмица, ще трябва да ускорят плановете си за повишаване на лихвите по ипотечните кредити.

"Днешните данни потвърждават, че драматичният ръст на лихвите подлага на натиск жилищния пазар", коментира анализаторът от Nordea Густав Хелгесон.

Рисковете, свързани с шведския жилищен пазар, отдавна са в центъра на вниманието в Европа, тъй като десетилетията на волатирност на практика подкопаха ръстовете на цените и предизвикаха опасения от балон.

Председателят на Riksbank Стефан Ингвес дори оприличи сделките на нажежения пазар като "да седиш върху вулкан", тъй като дълговете на шведските домакинства набъбват с темп, който явно надвишава ръстовете в останалите икономики от Г-7.

Това опасение нарасна по време на пандемията, когато шведите, които излязоха от здравната криза относително незасегнати икономически, избраха да инвестират повече в жилища, тласкайки цените рязко нагоре.

Сега бумът бързо се обръща и индикаторът за цените на жилищата в Швеция се срина най-силно от началото на пандемията насам. Сега 47% от домакинствата очакват цените да намалеят, което се равнява на повишение с 23 процентни пункта спрямо предишния месец, сочи допитване на SEB AB.