Цените на жилищата в Обединеното кралство могат да нараснат с близо 15% до 2026 г. според доклад на агенцията за недвижими имоти Chestertons, цитиран от Mansion Global.

След регистрирания ръст от 8% през 2021 г., се очаква цените да нараснат с още 4% през следващата година, показват данните. През следващите години се очакват по-малки скокове в цените - между 2% и 3%. През следващите пет години ръстът ще е от 14,8%.

"Има фактори, които ще продължат да повишават цените на имотите през 2022 г.", пише в доклада главният изпълнителен директор на Chestertons Гай Гитинс.

"Икономиката се възстановява по-добре от прогнозираното, заетостта и заплатите растат, а най-важното е, че броят на хората, които искат да се преместят в ново жилище, надвишава броя на наличните имоти на пазара.", смята той.

Въпреки това, нарастващите разходи, включително покачването на лихвените проценти, биха могли да ограничат ръста на цените на жилищата. "Увеличението на цените вероятно ще е смекчено от нарастващите разходи за живот и очакваните увеличения на данъците и лихвените проценти", коментира той.

Очаква се цените в Лондон да се повишат с 8,2% до 2026 г., според доклада. Столицата отбеляза ръст от 2% в цените тази година. Очакванията са да останат непроменени през 2022 г. Растежът трябва да започне отново през 2023 г. с увеличения между 1% и 3% през следващите пет години.

"Цените на имотите в Лондон не отбелязаха голям ръст, в сравнение с останалата част от Обединеното кралство през 2021 г. и цените в някои от по-скъпите квартали в Лондон все още са по-ниски от нивото им преди блокирането", казват експерти.

"Недостиг на жилища и факта, че повече хора се връщат на работа в Лондон, ще повиши цените на имотите в скъпите квартали с 5% през 2022 г."

Chestertons очаква скок в цените от 7% през следващата година, а след това ръстове от 2% до 4% в рамките следващите пет години. Това значи, че цените могат да бъдат с до 20% по-високи до 2026 г.