Въпреки икономическата криза, миграционната вълна и политическите сътресения в Хонконг, търсенето на жилища остава високо.

Цените на имотите в града се движат близо до най-високите си нива за всички времена, наблюдавани през 2019 г. Сделките на вторичния пазар в 10-те най-големи жилищни комплекса ще надхвърлят 20 милиарда хонконгски долара за първата половина на 2021 г., според брокери.

Масовите протести през 2019 г. и въвеждането на закон за националната сигурност през следващата година засилиха опасенията за бъдещето на града. Потенциалното изселване на жители в Обединеното кралство чрез визовата програма за британски граждани в чужбина засили притесненията за продажбите на недвижими имоти. Въпреки това търсенето на жилища продължава да надвишава предлагането.

Най-недостъпният имотен пазар в света налива $13 милиарда, за да осигури 18 000 жилища

Най-недостъпният имотен пазар в света налива $13 милиарда, за да осигури 18 000 жилища

Цените на жилищата в града продължават да покачват

Предлагането на нови жилищни имоти в Хонконг продължава да намалява. Властите се опитват да направят всичко възможно за да увеличат предлагането. Преди дни стана ясно, че плaниpaт дa нaлeят 13 милиapдa дoлapa зa пpeycтpoйcтвo нa cтapи cгpaди. Cyмaтa щe ce изпoлзвa зa пpидoбивaнe нa cтapи cгpaди, cтpoитeлcтвo и пpeycтpoйcтвo нa имyщecтвoтo пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини. Oчaĸвa ce c бюджeтa дa бъдaт ocигypeни 18 000 нoви жилищa.

Изготвя се и проект за изкуствен остров на стойност 80 милиарда долара. Желаещите купувачи обаче ще трябва да изчакат до 2030 г., когато се планира да бъде завършен проектът.

Въпреки, че цените на имотите доближиха най-високите си стойности от три години насам, засега покачването им е умерено в сравнение с Нова Зеландия и Канада например. Хонконг се класира на 46-то място през последното тримесечие в индексът на Knight Frank за ръст на цените на жилищата. През последните три месеца цените на имотите се покачват най-сериозно в САЩ.