Прогнозите за световните имотни пазари са по-добри, отколкото се смяташе досега. Това се дължи най-вече на очакванията за икономическо възстановяване и фискалните и паричните стимули, пише Reuters.

Средните цени на жилищата ще се повишат тази и следващата година, дори на фона на високата безработица, показва допитване до 130 анализатори на пазара на имоти в световен мащаб. Само преди няколко месеца нагласите и очакванията на анализатори и експерти в сектора бяха песимистични.

Очакванията са за икономически скок, разхлабена парична политика, правителствени стимули, задържано търсене и други фактори да допринесат за активността на жилищния пазар в Австралия, Великобритания, Канада, Дубай, Индия и САЩ.

"Икономическото възстановяване, фискалните стимули, все още ниските лихви по ипотечните кредити и търсенето, трябва да продължи да стимулира продажбите на жилища и строителството през 2021 г.", заяви Грегъри Дако, икономист в Oxford Economics.

"Очакваме постепенно намаляване на растежа на цените през 2021 г., заради намаляване на продажбите, но ограниченото предлагане ще запази цените на относително стабилни нива", казва той

Три четвърти от анализатори смятат, че рискът от още една вълна на коронавируса, която да спъне растежа на цените, е малък.

Въпреки че икономиката на САЩ се сви през миналата година с най-резките си темпове след Втората световна война, това не повлия на активността на пазара на жилища.

Дори на фона на скорошния скок на случаите там и възобновените ограничения, се очаква цените на жилищата да се повишат през следващите две години, както и активността на купувачите.

Жилищата в София продължават да поскъпват и през 2020 г.

Жилищата в София продължават да поскъпват и през 2020 г.

В София през последното тримесечие на годината се запазва търсенето на двустайни апартаменти около 60-70 кв.м, расте и търсенето на къщи в околностите

"Неотдавнашният скок на инфекциите от коронавирус не оказа осезаемо въздействие, а транзакциите бяха близо до рекордно високи нива", каза Брет Райън, старши икономист за САЩ в Deutsche Bank.

"Задържаната активност ще започне да отслабва и транзакциите вероятно ще се нормализират. Повечето жилища ще се предлагат онлайн", казват още експертите.

Над 50 на сто от анкетираните анализатори смятат, че възстановяването на икономиката и смекчената парична политика ще са основен двигател на жилищния пазар тази година. Друг фактор ще е и желанието за повече жизнено пространство.