Цените на жилищата в Китай ще нараснат с по-бързи темпове тази година, в савнение с прогнозите от преди няколко месеца. Сред причините са силното търсене в големите градове, пише Reuters. В момент, когато китайската икономика се възстановява от сътресенията заради COVID-19, властите засилиха ограниченията в имотния сектор с цел да се охлади нажежения пазар, Но цените на жилищата продължиха да растат през последните месеци, а пазарът се нажежи и в по-малки градове.

Средният ръст на цените на имотите ще достигне 5% през 2021 г. според анализатори и икономисти, участвали в допитването на Reuters. За сравнене прогнозата от допитването от февруари сочеше 3,3% ръст.

Местните политики включват таван върху цените, определяни от предприемачите. Банките в големи градове повишават лихвите по ипотечните кредити.

Обемите в продажбите на имоти ще се запазят непроменени спрямо миналата година, както твърдяха анализаторите и в предишното допитване, спрямо ръст от 2,6% през 2020 г.

Прогнозите сочат, че инвестицията в жилища ще нараснат със 7% тази година. "Инвестициите в ново жилищно строителство ще се съживят през третото тримесечие благодарение на бързото възобновяване на работата и ръста на цените на суровините", казват експерти.

"Инвестициите в строителството на жилища ще бъдат основният стълб в инвестициите в имоти, които вероятно ще бъдат стимулирани от строителството на жилища под наем", казва Хуан.

Според повечето експерти ще мине време преди Китай да въведе имотен данък в цялата страна, но някои предвиждат, че по-големите градове, където натискът е по-голям, може да задействат пилотни програми през идната година.