Най-богата страна в Европа и в света регистрира най-големия спад на цените на жилищата в ерозоната през третото тримесечие на миналата година. Тенденцията за спад на цените се вижда в голяма част от страните в еврозоната, според официални данни.

Десет от 20-те държави-членки на еврозоната отбелязаха годишен спад на цените на жилищата през третото тримесечие на 2023 г. според данни на статистическата служба на Европейския съюз Евростат. Това намалява общите цени на жилищата в еврозоната с 2,1% през третото тримесечие на 2023 г., отбелязвайки продължаващ спад през последните две тримесечия. Люксембург води класацията по спад на цените на жилищата.

Още сътресения за икономика №1 в Европа: Цените на жилищата се сринаха с над 10%

Още сътресения за икономика №1 в Европа: Цените на жилищата се сринаха с над 10%

Изминалото тримесечие е четвъртото поредно тримесечие, в което се отчита спад

Там цените на имотите са се понижили с 6,3% през третото тримесечие в сравнение с второто тримесечие. И във Финландия ситуацията е подобна - страната е свидетел на спад от 2,7%, а Германия с 1,4% на цените на жилищата за същия период.

И все пак, ако погледнем данните години назад - цените на жилищата са се утроили и удвоили в държавите от ЕС за периода между 2010 г. и третото тримесечие на 2023 г., Те са в пъти по-високи в Естония (+210%) и повече от два пъти по-високи в Унгария (+185%), Литва (+158%), Латвия (+141%), Австрия (+123%), Чехия (+122%) и Люксембург (+107) %).