Цените на жилищните имоти в Германия продължават спада си. Поредният отчетен такъв е от 10,2% през третото тримесечие на годишна база. Това е още един мрачен знак за сектора на недвижимите имоти в най-голямата икономика в Европа.

Изминалото тримесечие е четвъртото поредно тримесечие, в което се отчита спад и той е най-големият, откакто германската статистическа събира данни. В момента страната се намира в най-голямата имотна криза от десетилетия насам.

"До 2022 г. в Германия имаше спекулативен ценови балон, един от най-големите през последните 50 години", коментира Константин Холодилин от макроикономическия отдел на Германския институт за икономически изследвания (DIW). По думите му оттогава цените падат. Балонът се е спукал.

В продължение на години секторът на имотите в Германия и на други места в Европа процъфтяват, заради рекордно ниските лихвените проценти, което повиши драстично търсенето.

Рязкото покачване на лихвите и сложи край на тази тенденция. Много строителни предприемачи изпаднаха в неплатежоспособност, след като банковото финансиране пресъхва и сделките се замразяват.

Спадът на цените при еднофамилните и много фамилните къщи в големите германски градове е особено изразен през третото тримесечие - 12,7%, докато цените на апартаментите падат с 9,1%.

Според други данни пък поръчките за строителната индустрия са намалели със сезонно коригирани 6,3% през октомври в сравнение със септември.

Федерацията на германската строителна индустрия неотдавна заяви, че секторът на жилищното строителство се насочва към намаляване броя на работните места.

Австрийският имотен гигант Signa, който има голямо присъствие в Германия, подаде молба за несъстоятелност, като се превърна в най-голямата жертва досега от имотната криза в региона засега.