Цените на жилищата на един от най-големите пазари на имоти в света САЩ се повишиха за пети пореден месец през юни до историческите върхове, отбелязани преди година. Цените се се повишили с 0,7% спрямо предходния месец, според данни на S&P CoreLogic Case-Shiller US National Home Price Index, цитирани от CNN.

Въпреки че цените на жилищата останаха стабилни през 2023 г., упорито високите лихви по ипотечните кредити не правят особено добра услуга на потенциалните купувачи на жилища, коментира Селма Хеп, която е главен икономист на CoreLogic. Според нея именно това ще задържи ръста на цените през останалата част от годината. Нещо повече - очаква се цените на жилищата да се ускорят с едноцифрен темп на растеж до края на годината.

Според експерта ръстът на цените на жилищата е най-забележим на пазари, които остават относително достъпни по време на пандемията, но цените на жилищата на тези пазари вече догонват останалите по-скъпи.

Ситуацията показва влиянието на исторически ниското наличие на предлагане върху цените на жилищата, които се запазиха високи, въпреки продължаващите предизвикателства, смята анализатор от Realtor.com.

Какво се случва с  пазара на имоти в САЩ след 10 повишения на лихвите

Какво се случва с един от най-големите пазари на имоти в света след 10 повишения на лихвените проценти

Предполага се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи

Ниското предлагане повишава цените. Много собственици на жилища в момента се дистанцират от пазара, защото ипотечните лихви достигат 20-годишни върхове. Купувачите на жилища пък имат значително по-малко опции и са изправени пред по-голяма конкуренция за наличните жилища, което няма как да не доведе до ръст на цените на имотите.

Строителните предприемачи започнаха да активизират строителната дейност, но и те остават по-предпазливи, защото търсенето на купувачите остава нестабилно.

Пазарът на наеми може да предложи на бъдещите купувачи по-достъпна опция, докато спестяват за покупка на жилище. На национално ниво наемите са поевтинели през последните три месеца, според Realtor.com.