2-8a Rutland Gate - тока се нарича е най-скъпият имот в Лондон. Той беше пуснат в продажба през октомври за 200 милиона паунда, според The ​​Guardian.

Имението е построено между 1985 и 1987 г. Първоначално е проектиран като сграда с пет апартамента, а след това е превърнат в еднофамилна къща - през 1998 г.

През 2020 г. китайският милиардер Ченг Чоунг купува имота за рекордните 210 милиона паунда. Според информация от доклад от октомври на Financial Times, основателят на китайския строителен предприемач The Evergrande Group, Ху Ка Йен, е действителният собственик на имота, пише Business Insider.

Въпреки че имотът е най-скъпият в столицата на Обединеното кралство,вътрешността му е доста окаяна, според уебсайта на самия имот.

Въпреки порутения интериор размерът му позволява да се определи толкова висока цена, смятат експерти. Rutland Gate се намира в богатия квартал Найтсбридж в централен Лондон, южно от Хайд Парк.

Имотът се намира близо до двореца Кенсингтън, резиденция на британското кралско семейство, според Guardian. Над половината от прозорците на имота имат изглед към Хайд парк.

Имение за $11 милиона на покоен богаташ от САЩ ще бъде разделено на 119 нищо неподозиращи роднини

Имение за $11 милиона на покоен богаташ от САЩ ще бъде разделено на 119 нищо неподозиращи роднини

Екип от адвокати се готви да разпредели имението на Джоузеф Станчак между роднини в Северна Америка и в Европа

Найтсбридж е най-скъпият район в Лондон, където цените на имотите са средно £15,6 милиона, или $18 милиона, според Evening Standard. При голяма част от недвижимите имоти в района, местоположението играе голяма роля за това и обяснява защо Rutland Gate е толкова скъп, според Кристиан Хилбер, професор по икономическа география в Лондонското училище по икономика и политически науки.

"Имението се намира на едно от най-желаните места в света: до красив парк, дворец и търсенето на тези имоти е изключително голямо", каза Хилбер пред Insider.

Интересното е, че имотът е бил собственост на няколко милиардери, включително покойния престолонаследник на Саудитска Арабия, който го е придобил от бившия ливански премиер Рафик Харири след смъртта на строителния магнат през 2005 г.

Няколко кралски семейства от Близкия изток и богати инвеститори от САЩ са се интересували за имота, откакто е обявен за продажба по-рано този месец, съобщи Guardian, позовавайки се на свои източници.

Имотът е с площ от 5782 квадратни метра. Той е по-голям от футболно игрище, което означава, че ремонтът му е скъп. Чоунг получи разрешение за реконструкция и обновяване на имота през 2021 г., според Guardian. Ремонтът се оценява на най-малко 276 милиона долара, според Forbes.

Очакваше се строителните работи да започнат през четвъртото тримесечие на 2021 г., но не се посочва дали ремонтът е започнал. Имотът е планиран да има бална зала и гараж, на два етажа според агенцията Squire & Partners.

Експерти смятат, че бъдещото обновяване на имота ще увеличи стойността му. Очаква се 2-8 Rutland Gate да струва около £500 милиона, когато ремонтът на имота приключи, според Guardian, позовавайки се на оценки на агенти за недвижими имоти.

Но преди ремонтните дейности да започнат, имотът отново излезе на пазара малко повече от година след закупуването му.

"Собственикът може да плати ремонта и след това да го продаде, или може да продаде имота без ремонт с отстъпка. Ако беше в по-добро състояние, щеше да е дори по-скъп от сегашната определена сума", коментират експерти по недвижими имоти.