Търсенето на жилища в украинската столица Киев е с една трета по-високо, отколкото през зимните месеци, което позволява на наемодателите да вдигнат цените с 10%. Това наблюдават местни брокери. Наемите обаче все още не са се възстановили до нивата си от преди войната, пише Yahoo Finance, цитирайки The Voice of Ukraine.

Хората се завръщат в столицата

3,6 милиона души живеят в Киев, в сравнение с 3,9 милиона преди началото на войната, според кметският съветник Дмитрий Белоцерковец. Хората продължават да се завръщат и брокерите го усещат.

"Активността на пазара на жилища под наем вече е по-висока. Хората започнаха да идват и да разглеждат какво се предлага и се появиха нови възможности", обяснява Оксана Суслова от агенцията за недвижими имоти Left Bank казва. Според нея има "редица индикатори" за възстановяване на пазара.

Междувременно търсенето на жилища е намаляло в Лвов и други градове в Западна Украйна. "Жителите в регионо като Николаев и Запорожие също избират столицата", смята Юрий Пита, президент на Асоциацията на специалистите по недвижими имоти (ASNU).

По думите му Киев се смята за най-безопасния град в Украйна заради големия брой западни системи за противовъздушна отбрана.

Освен това се отварят и работни места. Според системата work.ua през април броят на свободните работни места в Киевска област се е увеличил с 13% до 25,7 хиляди.

И цените се вдигат

Най-голямо е търсенето на жилища в райони до метростанции или в сгради, построени през последните 7-10 години, отчитат брокерите. Порез зимата, когато когато Киев, както и други големи градове, страдаха от прекъсвания на електрозахранването, но сега потенциалните наематели не се страхуват да наемат жилища на високи етажи.

Търсенето за апартаменти, разположени в Киевска област извън самия град постепенно се увеличава, дори в градове, които са попаднали под руска окупация, като Буча и Ирпин.

По-голямото търсене доведе до 10% увеличение на наемите. В Киев все още може да се наеме апартамент за 150 евро на месец плюс комунални услуги. Тези опции са предимно в жилищни блокове от съветската епоха или гарсониери в покрайнините на града и далеч от метростанции.

"Въпреки ниският наем, няма много хора, които искат да живеят в тези райони. В Дарница например, която е по-близо до метрото и има по-добри транспортни връзки, търсенето е по-активно", коментира експерт от сектора.

Най-добрите варианти за жилища могат да бъдат намерени за 200 евро на месец, включително апартаменти във високи сгради в добро състояние, недалеч от метростанции. Апартаментите в нови сгради ще струват 270 евро на месец. Засега цените на жилищата остават под нивата от преди войната.

Брокерите са уверени, че през тази година наемите ще поскъпнат с още 10%. Следващият период на увеличение на цените ще през есента, когато студенти от други градове ще дойдат в Киев, което ще доведе до увеличаване на търсенето на апартаменти под наем.