Район "Нови Искър" през последните 2 години изпреварващо догонва "Витоша" и "Панчарево" по издадени разрешения за строеж. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков по време на конференцията Residental forum 2023.

Той посочи, че основно инвестициите се насочват към еднофамилните нискоетажни жилищни сгради

Контекст: София от 30 години се развива в южно направление. Новите квартали под Витоша поддържат много високи цени на квадратен метър, въпреки че теренът не винаги е подходящ за мащабно застрояване - освен това има опасения и за природата в района на планината.

Цените и наемите на двустайните и тристайните апартаменти в София "замръзнаха"

Цените и наемите на двустайните и тристайните апартаменти в София "замръзнаха"

Реалните данните не показват спад, а само запазване на цените на едни от най-високите им нива

Северната част на столицата се пренебрегваше заради голямото количество замърсяваща промишленост, концентрирана там. След затварянето на "Кремиковци" и реализацията на различни инфраструктурни проекти като Северната скоростна тангента постепенно тези места започнаха да привличат инвеститорски интерес. Тук и релефът е значително по-подходящ и има повече свободни площи, отколкото в подножието на Витоша.

Детайли: Пикът при издадените разрешения за строеж е бил през 2019 г., като оттогава всички райони в Столична община са следвали тенденция на сравнителен спад в броя на издадените разрешения - през 2020 и 2021 г., до 2022 г., когато възстановяват своите равнища.

През 2019 г. рекордьори по брой издадени разрешения за строеж са били четири района - "Витоша", "Триадица", "Лозенец" и "Студентски", като през последните две години на преден план излиза "Нови Искър", стана ясно от думите на арх. Здравков, цитирани от БТА.

Къде са най-евтините (и къде най-скъпите) апартаменти в София

Къде са най-евтините (и къде най-скъпите) апартаменти в София

Най-скъп за живеене район в столицата е квартал Яворов

От друга страна: Новите квартали навсякъде в София срещат сходни проблеми - бързо презастрояване без инфраструктура. Липсата на асфалт, канализация, детски градини, училища и поликлиники често се оказва дългогодишно предизвикателство, защото се оказва, че просто няма общински терени, на които те да бъдат изградени.

Снежана Стойчева: София има потенциал за развитие на север

Снежана Стойчева: София има потенциал за развитие на север

"Мисля, че в недалечно бъдеще това ще се превърне в един предпочитан слънчев район", коментира още управителят на Imoti.net

Главният архитект на София посочи, че през последните години има тенденция на траен ръст на обема на имоти, които общината придобива, като годишно това са между 70 и 100 хиляди квадратни метра. По думите му този темп остава крайно недостатъчен на фона на общите нужди от терени за отчуждаване.