За седма поредна година на 18 май 2022 г. водещата платформа за обяви на недвижими имоти Imoti.net ще награди най-успешните брокери и агенции за недвижими имоти, най-добрите сайтове за имоти и постиженията на инвеститори и строители в жилищни и бизнес проекти в конкурса "Годишни награди на Imoti.net", който сайтът организира. По този повод разговаряме със Снежана Стойчева, управител на Imoti.net, за актуалното състояние на имотния пазар и как се отразява на сектора все по-големия апетит на поколението Y към жилища тип ново строителство.

Какви имоти се търсят повече от купувачите в София и региона - ново или старо строителство?

В момента жилища старо строителство в предпочитаните райони на София почти не се предлагат. Купувачите избират старото строителство, защото искат по-бързо да реализират сделка и по-бързо да се нанесат. Винаги новото строителство при покупка "на зелено" крие рискове и това е една от причините интересът да се насочва към готови и дори обзаведени имоти. Новото строителство е по-качествено и изглежда по-изгодно като цена, но е за по-търпеливи и взискателни купувачи.

От гледна точка на международните събития и нарастващата инфлация, удачно ли е към този момент да се предприема покупка на жилище или е по-добре да се заложи на наемане на помещение за живеене?

Зависи от целта на покупката. Ако се купува първи дом - за живеене и ако не се разчита на ипотечен кредит над 60% от стойността на имота, това е добра инвестиция и защита на спестените пари. Ако се купува с инвестиционна цел е добре по-голямата част от средствата за покупката да са осигурени - поне 50-60%. Не мисля, че е разумно в тази несигурна обстановка и при растяща инфлация да се купува жилище с налични 10-20% от стойността му. Ако целта е да се защитят тези средства от инфлацията, може да се инвестира в покупка на имот, но на по-малка цена - парцел, земеделска земя, гараж, паркомясто и други подобни.

На фона на тенденциите за търсене на жилища и бума на новото строителство, какво очаквате да се случи със старото строителство през следващите години?

Качественото старо строителство има доста предимства, особено в районите с изградена инфраструктура, близо до парк, детски, учебни и здравни заведения, удобен градски транспорт. Основният проблем със жилищата старо строителство е свързан с факта, че около 25% от тях, особено в централната част на столицата, стоят незаети и нестопанисвани. Ако данък сгради на неосновно жилище се повиши, това би решило този проблем. Новото строителство е предимно в нови райони и създава нови територии на обитаване, развитие и разрастване на София. Тази тенденция ще продължи и през следващите години.

Предвижда ли се някаква по-мащабна програма за реновиране или обновяване на стари жилищни сгради, които да възобновят интереса на купувачите към тях?

Това трябва да бъде държавна политика, защото столицата е представителното лице на страната ни. Част от занемарените стари жилищни сгради са резултат на нестопанисването им от собственици, които са ги придобили от реституция или пък са сгради архитектурни паметници. Тяхното обновяване може да стане както с мерки от страна на Столична община, така и със стимули на държавно ниво. Има начини, но трябва желание. Нямам информация за мащабна програма за реновиране на старите сгради.

В контекста на това, че се предвижда разширяването на столичния квартал "Младост" към входа на гр. София, можем ли да очакваме разширяване и на други квартали?

На първата бизнес дискусия, която проведохме през март в София на тема "За по-добра среда на живот" кметът на район Витоша сподели за изграждане на комплекс от къщи в Малинова долина и на комплекси от къщи с големи дворни пространства в района над Царско село недалеч от Околовръстното шосе.

София има потенциал за развитие на север, в посока към Стара планина, но инвеститорите вероятно очакват изграждането на основната инфраструктура. Мисля, че в недалечно бъдеще това ще се превърне в един предпочитан слънчев район.

През 2022г. седмите "Годишни награди на Imoti.net" и специализираните бизнес дискусии, част от програмата на единствения национален конкурс в имотния сектор, преминават под мотото "За по-добра среда на живот". В тази връзка, какви са основните задачи пред строителните инвеститори и предприемачи при изграждането на жилища и какво можем да направим ние като общество, за да допринесем за подобряването на заобикалящата ни среда?

Инвеститори и строители отговарят на новите изисквания на купувачите - по-просторни жилища и добре изградена заобикаляща среда. Тъй като строителният процес отнема доста време - от разрешителното за строеж до стартиране на строителство, понякога са нужни година или две, ще наблюдаваме промените най-рано догодина.

Всеки човек по всяко време и навсякъде може да допринесе, за да живеем в по-добра среда. Това е един дълъг процес, в който първо започваме с обществена нетърпимост към грозното и мръсното около нас, както и към тези, които го правят. Като общество можем да изискваме от институциите да контролират тези нарушения, но като индивиди можем да участваме във възпитанието на вкус към по-добрата среда на живот.

Изграждането на красиви, комфортни, съвременни жилищни сгради са важни, но средата ни на живот не свършва с нашия апартамент, къща или комплекс. Затова обществената нетърпимост към тези, които рушат създадените места за отдих, спорт, зелените площи, детските площадки, пешеходните зони, велоалеите и т.н., е нужно да се развива едновременно с възпитаването на усет към красивата, подредената и чиста среда на живот.