Продажбите на жилища в САЩ се сринаха до 13 годишно дъно миналия месец, гласят данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), цитирани от Business Insider.

Продажбите на имоти падат с 15% през последната година до сезонно коригиран годишен темп от 3,96 милиона през септември, по данни на NAR. Това са най-ниските продажби съществуващи жилища, регистрирани от 2010 г. насам.

Ограниченото предлагане и достъпността на жилищата продължават да възпрепятстват продажбите на жилища. Това твърди главният икономист на NAR Лорънс Юн. "За трети пореден месец цените на жилищата се повишават на годишна база, което показва нуждата от повече предлагане на жилища", заяви той.

Предлагането е намаляло с 8,1% на годишна база през август, докато средната цена на съществуващите жилища е скочила с 3% на годишна база през септември, показва статистика на NAR.

Жилищата в САЩ никога не са били толкова недостъпни

Жилищата в икономика №1 никога не са били толкова недостъпни

Цените на жилищата ще скочат с 1,8% на годишна база през 2023 г. и с още 3,5% до края на 2024

Високите лихви по ипотечните кредити намалиха обема на покупките и то осезаемо. Лихвеният процент по 30-годишната фиксирана ипотека достигна 8% тази седмица, най-високото си ниво от 2000 г. насам. Това отблъсква купувачите.

Твърде вероятно в лихвите по ипотечните кредити да останат високи в краткосрочен план. Федералният резерв посочва перспектива за по-високи за по-дългосрочни лихвени проценти, които ще повишат разходите по заеми за много кредити.

Според пазарите има 37% възможност за поне още едно повишение на лихвените проценти до края на годината.