Само преди дни експерти коментираха, че пазарът на жилища в САЩ вече е в състояние на балон. И въпреки, че при това положение е логично цените скоро да паднат, това няма да се случи и рекордно високите нива на недостъпност продължават. Така поне твърди Goldman Sachs.

Освен това средните цени на жилищата ще скочат с 1,8% на годишна база през 2023 г. и след това с още 3,5% до края на 2024 г., при условие че няма неочаквани икономически сътресения, смята банката в своя прогноза, пише Yahoo finance.

Неотдавна бившият председател на Федералната корпорация за застраховане на депозитите Шийла Баир коментира, че през 2023 г. цените на жилищата са "абсурдно високи, като средната цена е била 407 100 долара през август, докато през през август 2019 г. е била 278 200 долара.

"Достъпността е по-лоша, отколкото беше през 2006 г. преди срива",

смятат анализатори от Goldman Sach. "При липса на сътресения в икономиката, които или биха увеличили излишното предлагане на жилища на пазара, или биха довели до повишаване на безработицата, продължаваме да очакваме цените на жилищата да се покачват с бавни темпове", коментират от банката

Намаляването на налични жилища на пазара притиснаха имотния пазар през последните години, като в САЩ липсват някъде между 1,5 милиона и 5,5 милиона жилища, според оценки на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) и администрацията на президента Джо Байдън. Индексът на NAR, който проследява достъпността на жилищата в САЩ, падна до рекордно ниско ниво през юни и юли, според най-новата информация.

Наскоро общата оценка на жилищния пазар на Америка достигна 52 трилиона долара и купувачите очакват цените на жилищата да продължат да растат.

Пазарът на имоти в САЩ е в балон, но цените няма да паднат скоро

Пазарът на имоти в САЩ е в балон, но цените няма да паднат скоро

Цените на жилищата са абсурдно високи, казват специалисти

Междувременно Централната банка Фед агресивно повиши лихвените проценти от март 2022 г. в опит да се пребори в инфлацията, а това направи заемите по-скъпи, като средната 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент скочи от 3,8% до 7,6% за същия период.

Това спира и потенциалните продавачи на имоти, като само 1% от американците са продали къщите си през първата половина на 2023 г.

Според Goldman Sachs едно от предимствата на текущата неприятна ситуация на жилищния пазар е, че няма да се повтори кризата от 2008 г., когато цените на жилищата паднаха с около 20% от пика си след финансовата криза.

"Ако се върнем назад към последния срив на жилищния пазар и сравним условията, които доведоха до рязка корекция на цените на жилищата, откриваме че пазарните условия са много по-стабилни в момента". Това заяви екип икономисти на банката.