Най-високата катерачна стена в света вече е факт - и тя е дело на българска компания. Родната Walltopia печели проекта и започва работа по нея през 2017 г. След трудоемък тригодишен процес тя вече се извисява на 80 метра по стената на Copenhill в столицата на Дания.

"Ние работим по проекта от средата на 2017 г., започвайки първоначално с концепция, дизайн, впоследствие 2018 и 2019 г. правихме инженеринг, производство и монтаж. Едно от най-големите предизвикателства беше да направим катерачна стена, която едновременно е интересна за катерене, но в същото време тя е част от фасадата на сградата и има важна роля във визията на цялостната сграда. Така че да направим нещо, което хармонично се вписва в цялостната архитектура на мястото и в същото време да е функционално и интересно за катерене, беше най-голямото предизвикателство", казва пред предаването Money.bg по Bulgaria On AIR Васил Шарланов, ръководител на отдел "Дизайн и архитектура" в компанията.

Следващата най-висока е 42-метрова в Абу Даби - изграждана също от Walltopia. Тя обаче е вътрешна, а не външна, което е и едно от големите предизвикателства при изграждането ѝ. "Най-напред това да работиш на 80 м. височина отвън не е шега работа, особено на ветровито място. Там неслучайно в съседство има вятърни турбини, които произвеждат електричество. И всъщност нашите смели и отлични монтажници се справиха много добре", казва той.

Пандемията, която обхвана света, забавя и довършването на последните детайли по стената. "Самата стена бе завършена миналата година, но бе останало по нея да се наредят всички хватки - маршрутите за катерене. И което нямаше смисъл да правим през зимата. Бяхме планували, заедно с инвеститора, да започнем работа през март месец. Но всички знаете какво се случи, границите бяха затворени и това ни забави с няколко месеца", разказва Шарланов.

Covid-19 засяга пряко и производствената дейност в двата завода в България. Пандемията "не се отрази добре, понеже повечето ни клиенти, катерачни центрове в цял свят, бяха затворени. И те, ако не работят, не генерират нови приходи, трудно ще си поръчат нови катерачни центрове и съответно това спря или отложи доста от проектите ни", посочва Шарланов.

"Част от поръчките бяха паузирани и особено март-април-май не бих казал, че бяха от най-добрите ни месеци. Наложи се да съкратим немалка част от персонала, но в момента наемаме обратно някои монтажници и други екипи, където всъщност започват да се възстановяват нещата", казва още той.

Самата компания, основана през далечната 1998 г., е най-голямата в света в този сектор, като следващите три не успяват да достигнат приходите ѝ общо. През последната година Walltopia отчита значителен растеж. "Бих казал през последните 3-4 години всяка година имахме ръст 10-20, даже по-предни години и 30% ръст. И това е определено спорт, котйо е популярен на запад, но все още в доста ранна фаза. Тепърва има възможност да се разраства и да става все по-интересен", казва Шарланов.

Каква ще е тази година обаче е трудно да се каже. Компанията обаче все пак работи по няколко проекта, а наскоро сключва договор и за голям катерачен център в Париж.

Целият разговор и кадри от стената гледайте във видеото.