Българската компания "Мелифера", която разработва рецепти за храни със специално предназначение, набра над 1 милион лева капитал от Българската фондова борса (БФБ).

Още преди да се заяви у нас, "Мелифера" се радва на забележителни успехи зад граница, като намира пазар за българския био пчелен мед в Сингапур, Хонг Конг, Швеция, Кувейт, Саудитска Арабия и ОАЕ.

"Ние искаме да върнем вярата на хората в силата на чистата храна и да докажем иновативния потенциал на българските продукти на международни пазари", коментира пред Money.bg по Bulfaria on air създателят и управляващ директор в компанията - Биляна Николова.

Първичното публично предлагане на Mellifera на 15 декември премина успешно, като компанията набра 1 063 840 лева oт пазар beam. Мениджърът на компанията подчерта, че с набрания капитал фирмата ще успее "да разшири производствения си капацитет и да навлезе и с новия си продукт на чужди пазари.

"Вече има интерес от такива пазари, например от Япония, където ни предстои регистрация на продуктите. Ще навлезем и на германския пазар", допълва Николова.

Българската "Мелифера", която произвежда иновативни храни, се листва на БФБ

Български производител на био храни, с бизнес в Сингапур и Швеция, се листва на БФБ

Компанията е единствената в сегмента на БФБ за растеж на малки и средни предприятия ВЕАМ, която е създадена и се управлява от жена

"Компаниите за здравословни био и суперхрани вече са във фокуса и на българските инвеститори. Това е ясен сигнал за новия тренд е подкрепата им за потенциала на Mellifera", коментира доц. д-р Маню Моравенов - изпълнителен директор на БФБ.

Българската компания започва дейността си през 2016 година с проучване на международните пазари и търсене на ниши за реализация на български био пчелен мед. Междувременно разработва рецепти за иновативни функционални храни на база мед.

"Мелифера" работи в своя производствена база в София. Първият ѝ продукт под собствена марка излиза на пазара през 2021 година и, въпреки пандемичната обстановка, успява да привлече интереса на професионалните спортисти от различни дисциплини.

Флагман продуктът на българската компания - MelliGEL, е био енергиен гел за спортисти, спортуващи хора и хора с динамично ежедневие, който е здравословна алтернатива на популярни енергийни бустъри.

Това е първият 100% био енергиен гел, сертифициран от Informed Sport - международният гарант за чистотата на спортните храни, съгласно изискванията на Световната антидопингова агенция.

"Храната на бъдещето ще бъде вкусна, полезна и мултифункционална - добра както за природата, така и за хората и за здравето им", подчертава Биляна Николова.