Хората често се сблъскват с редовния проблем: отваряте хладилника и той е празен. Въпреки че редовно ходите в магазина и купувате всичко, от което се нуждаете, като харчите големи суми за покупки. 

Несъмнено има начини да спестите пари от храна и в същото време да получите всичко, от което се нуждаете. Въпреки това, хората редовно правят едни и същи грешки, когато отиват в магазина за хранителни стоки. 

Снимка 301013

Източник: iStock

Отивате без списък за пазаруване 

Готвенето на храна е ключов момент за всяко домакинство. Ако планирате да подготвите храната на семейството за една седмица напред, тогава можете да направите план какви продукти ще ви трябват. 

Това ще ви спести пари от импулсивни покупки, от купуването на некачествени или ненужни продукти, които ще останат неизползвани и развалени. 

Отивате в магазина за хранителни стоки на празен стомах 

Това е много често срещана грешка, но мнозина го правят. Важно е да запомните, че преди да отидете в магазина за хранителни стоки, струва си да закусите. 

Нищо добро няма да се получи, ако отидете в магазина на празен стомах. Импулсивно ще искате да купите всичко наведнъж и по-много, което ще доведе до ненужни покупки и разходи, които могат да бъдат избегнати.

Снимка 291173

Източник: iStock

Не използвате купони за отстъпки 

Това не значи безсмислено купуване на всичко, което се продава само с отстъпка в най-близкия супермаркет. 

Става въпрос за факта, че си струва да проследявате акции и отстъпки в супермаркетите и да купувате онези продукти, от които се нуждаете, по-евтино. 

Много често търговските мрежи организират кампании и продажби за определени стоки, конкуриращи се за купувача. 

Такива промоции помагат да се спести храна, без да се жертва качеството. 

Ходите в магазините през уикендите или сутринта 

Вярвайте или не, но има по-добри и по-лоши дни за пазаруване. 

Повечето хора пазаруват в почивните дни, за да защото нямат време врем през работната седмица. 

Но в средата на седмицата - това са дните, когато много често започва продажбата на свежи нетрайни продукти - млечни продукти или месо. 

В допълнение, често в магазините има отстъпки в края на деня, когато магазинът се стреми бързо да продава нетрайни стоки.

Снимка 240191

Източник: iStock

Пренебрегвате продажбените цикли 

Продажбите в супермаркетите не са спонтанни, имат 12-седмичен цикъл. 

За да избегнете шока при виждането на стойността на някои стоки, по-добре е да проучите процеса на ценови промени и да ги купите в най-благоприятния период.

В допълнение, експертите препоръчват закупуване на сезонни стоки. Като правило, те са по-евтини и по-свежи. 

Не купувате на едро 

Като правило, покупките на едро са по-евтини. Най-добре е да купувате насипни или в големи опаковки стоки, които са трайни. 

Такива продукти включват тоалетна хартия, салфетки, минерална вода, олио и т.н. 

Купувате на едро всичко 

Дори ако можете да купите всичко в изгодни големи опаковки, това не означава, че трябва да правите това. Става дума, например, за сирена, колбаси, майонеза, мляко, зеленчуци. 

В крайна сметка, ако имате стандартно семейство от трима или четирима души, просто нямате време да използвате всички закупени продукти, преди изтичането на срока им на годност.

Снимка 301393

Източник: iStock

Купувате само продукти от известни марки 

Някои продукти могат да бъдат закупени само под една марка - например, Coca-Cola. 

Но когато става въпрос за продукти, произвеждани от различни фирми, си струва да се гледа на цената и качеството, а не само на марката. И не бива да се срамуваме да купуваме нещо, което не е широко рекламирано! 

Не знаете колко струва всеки отделен продукт.

Ако не знаете това, тогава можете да станете жертва на фалшиви отстъпки и промоции, като "две за цената на един" или "спестявате 30%". 

Много често, макар и не винаги, простото математическо изчисление прави ясно, че това изобщо не е отстъпка, а друг рекламен трик, който принуждава потребителите да харчат повече пари. 

Снимка 325293

Източник: iStock

Гледате рафтовете на нивото на очите или по-нагоре 

Един прост съвет: по-евтините стоки обикновено се намират на най-долните рафтове, а най-скъпите са на рафтовете на нивото на очите или малко по-високо. 

Факт е, че човек, който не знае за този трик, ще вземе стоките на рафтове, разположени на нивото на очите, което ще доведе до това той да похарчи повече пари.