Ако не сте инвестирали на БФБ не се притеснявайте особено, защото първо - вие сте част от над 99% от населението на страната ни и второ - все още не е късно да го направите. Дори напротив, моментът може да е доста подходящ.

Ако не го направите обаче (не инвестирате на БФБ, поне някаква малка част от спестяванията си), то някой ден може и да съжалявате, че не сте го направили. И веднага давам няколко основни причини поради които това може да се случи:

Причина №1 - няма да сте подсигурили нормалното си съществуване след пенсиониране

Тази тема съм я разглеждал много често, но пак ще подходя към нея. Всъщност, инвестициите в акции, са доказали в исторически план и на далеч по-развитите пазари, са най-добрия начин за защита от инфлация и подсигуряване на стабилен прираст на капитала.

А инфлацията си е сериозен феномен, като тя премина границата от 3% в края на миналата година и се запази на това ниво и през януари. В среда на лихви по депозитите от 1%, на практика депозантите (които държат и рекордни спестявания в банките) губят от покупателната сила на парите си.

Българска фондова борса не е нищо по-различно от световните фондови пазари, освен че е по-малка, по-неразвита и по-неликвидна. И все пак...

Индексът на сините чипове SOFIX е донесъл на ранните инвеститори (от създаването му в края на 2000-та година) среден годишен доход от 10.3% (без да се отчитат дивидентите), въпреки кризата от 2008-ма година.

Еуфорията по биткойн и по БФБ преди 10 години: Какво доведе до спукването на двата балона?

Еуфорията по биткойн и по БФБ преди 10 години: Какво доведе до спукването на двата балона?

Времената се менят, но балоните - не

Доходността на родния капиталов пазар, в сравнително кратката му история, от 18 години, на практика е по-добра от тази на индекси на развити пазари. Щатският индекс S&P 500 например е носил доход от малко под 10% (с включване на дивидентите) за същия период.

В противовес на всеобщото схващане, че търговията на БФБ е скучна, можем да посочим два факта. Първо - от създаването си до момента средната годишна промяна на индекса възлиза на 34.86%.

 

 

 

От създаването си през октомври на 2000-та година, индексът SOFIX е регистрирал годишно изменение от под 10% само веднъж в историята си - през 2012-та година, когато се повишава с нетипичните 7.25%.

За последните 18 години индексът SOFIX се е понижавал само в пет от годините (или в под една трета от годините, като последната негативна година бе изминалата 2018), което дава сериозен превес на годините на ръст.

Въпреки срива от 2008-ма година - от близо 80%, инвеститорите заложили на индекса през 2000-та година са с доста завидна доходност възлизаща на близо 500%.

Година Доходност (%)
2001 11,24
2002 54,33
2003 148,16
2004 37,63
2005 32,02
2006 48,28
2007 44,42
2008 -79,71
2009 19,13
2010 -15,19
2011 -11,11
2012 7,25
2013 42,28
2014 10,69
2015 -11,9
2016 27,2
2017 15,8
2018 -11,1
Средно 34,86
Продавай през май и си почивай? Да, но не на БФБ

Продавай през май и си почивай? Да, но не на БФБ

Какво показва статистиката

Причина №2 - догонващ потенциал на родния капитал и потенциално засилване на доходността през следващото десетилетие

Можем спокойно да кажем, че индексът на сините чипове, представителен за пазара ни, е във фаза на "загубено десетилетие". Това означава дълъг период с почти нулева доходност за инвеститорите. Фаза отличаваща се с труден ръст и много корекции за пазара. Тя продължава вече близо десет години, като през това време индексът на сините чипове SOFIX се колебае в границите между 400 и 700 пункта (като в момента е близо до средата на този диапазон).

Загубеното десетилетие обаче, би следвало да е добра новина за инвеститорите, които се насочват към родния капиталов пазар в момента. Най-малкото защото не са чакали 10 години, за да реализират доходност, която единствено би ги защитила от инфлацията.

Инвеститорите могат да се надяват, че в момента е налице наваксващ потенциал пред индекса за следващите, да кажем 10 години и неговите компоненти, както традиционно се случва след подобни дълги периоди без съществена промяна.

Участниците на фондовите пазари е добре да си спомнят, че пазарите са циклични. Те не се движат само нагоре, или само надолу, нито пък само настрани!

Например - на щатския пазар също имаше "загубено десетилетие". То приключи през март 2009-та година и след един сериозен спад на индексите на Уолстрийт, следствие на финансовата криза.

По време на това "загубено десетилетие" в САЩ, инвеститорите регистрират средна отрицателна доходност в размер на 3%. Значително се ускорява постигнатата доходност от инвеститорите през следващите осем години, до ниво от 17% на годишна база. А това е близо два пъти повече в сравнение със средната доходност в дългосрочен план.

Ако SOFIX удвои темповете си на ръст през следващите пет години (до 20%) и след това се върне към средните си в исторически план (при около 10%), то инвестирани в момента 10 000 лева, биха се превърнали в сумата от 40 000 лева в края на разглеждания десетгодишен период.

На кои компании от SOFIX да заложите в случай на възстановяване на индекса?

На кои компании от SOFIX да заложите в случай на възстановяване на индекса?

7 дружества, които имат потенциал

Дори и да не видим удвояване на темпа на повишение на индекса, а запазване на средния, то тези 10 000 лева биха се превърнали в 25 937 лева, за период от 10 години.

Същата сума сложена в банката и при годишен лихвен процент от 2%, или два пъти по-висок от най-добрите предложения в момента, би се превърнала в едва 12 189 лева след 10 години! Тоест - наполовина! Най-вероятно голяма част от покупателната сума на тези 12 189 лева ще са "изядени" от инфлацията.

Всъщност, както съветва гениалният Уорън Бъфет, най-добрия момент да се инвестира в един актив, е когато той е във фаза на корекция. Точно, както SOFIX е във фаза на корекция през последните близо две години.

Историческа справка сочи, че всеки път, когато SOFIX се е понижавал с 15 и повече процента, той се е представял повече от добре през следващата една година. Налице са били едва 10 такива случая, ако броим настоящия. Трябва да отбележим, че последната подобна корекция нa индeĸca, пpиĸлючи пpeз aвгycт нa 2016-тa гoдинa, като възлeзe нa около 25% и бе най-дългата в историята на SOFIX.

Bceĸи път oбaчe (пoнe пpeз пocлeднитe 17 гoдини), ĸoгaтo ca били peгиcтpиpaни пoдoбни пo paзмep ĸopeĸции, тe ca били cлeдвaни (cлeд пpиĸлючвaнeтo им) oт изĸлючитeлнo cepиoзeн pъcт пpeз cлeдвaщaтa гoдинa - средно от около 100%. За сравнение при последната корекция от 2016-та година, последвалия ръст ба малко под средния - в размер на 70%.

Причина №3 - ако не инвестирате на фондовите пазари, шансовете Ви да станете милионери преди пенсия намаляват драстично!

Кой не иска да е милионер? Въпросът обаче, опира до това какви са шансовете Ви. И докато най-бързият и кратък път към заветната мечта минава през собствен бизнес и предприемачество, не всички хора са готови, склонни и с подходящ манталитет и толерантност към риск, за да предприемат

тази крачка. В крайна сметка, всички сме чували статистиката за това какъв процент от предприемачите са успешни...

Компаниите, които ще изплатят висок дивидент през 2019-а

Компаниите, които ще изплатят висок дивидент през 2019-а

Те може да се окажат добра финансова имунизация срещу сътресения на пазара

Когато пестите и инвестирате в чужди бизнеси обаче, Вие на практика повишавате шансовете си за достигане на заветната шестцифрена сума, стига да правите това целенасочено, ефективно по отношение на риска и информирано.

И веднага един пример. Да кажем, че предприемачеството не Ви е в кръвта, но пък за сметка на това, решавате да инвестирате в чужд бизнес. Доходността, която изкарвате на месец е 7% - средната доходност на щатските индекси в дългосрочен план.

Ето и как изглеждат сметките, или по колко трябва да спестявате, за да достигнете сумата от 1 милион лева:

Aĸo зaпoчнeтe нa 20-гoдишнa възpacт - 3 500 лeвa нa гoдинa, или 292 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 25-гoдишнa възpacт - 5 010 лeвa нa гoдинa, или 418 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 30-гoдишнa възpacт - 7 234 лeвa нa гoдинa, или 603 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 35-гoдишнa възpacт - 10 587 лeвa нa гoдинa, или 882 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 40-гoдишнa възpacт - 15 811 лeвa нa гoдинa, или 1 318 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 45-гoдишнa възpacт - 24 394 лeвa нa гoдинa, или 2 033 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 50-гoдишнa възpacт - 39 795 лeвa нa гoдинa, или 3 316 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 55-гoдишнa възpacт - 72 378 лeвa нa гoдинa, или 6 032 лeвa нa мeceц.

Aĸo cтapтиpaтe нa 60-гoдишнa възpacт - 173 891 лeвa нa гoдинa, или 14 490 лeвa нa мeceц.

Изводът - колкото повече отлагате инвестициите си, толкова по-недостижими стават сумите, които трябва да заделяте всеки месец. И ако 7% Ви се струва постижима доходност, то фондовите пазари, са едно от малките места, които са я предлагали в исторически план и за един по-дълъг период от време. А защо не това да е нормалната доходност на индекса SOFIX през следващите, да кажем 30 години?

Защо да инвестирате в компании с растящ дивидент?

Защо да инвестирате в компании с растящ дивидент?

Няколко примера за такива

Причина №4 - няма да сте сред новаторите

Това, че само 1% от българите са инвестирали на фондовия пазар означава, че ако Вие сте сред този един процент ще сте сред новаторите. А ако всичко върви нормално с пазара и той Ви направи финансово независим след 30 години, ще имате един добър пример на практика, който ще можете да предадете на Вашите деца и на всички останали.

Отново се обръщам към гениалния Уорън Бъфет, който сега е световно-известен, но далеч не е бил такъв преди 50 години. Нещо повече, Бъфет е бил смятан за странен, заради възгледите си, че инвестиционния хоризонт трябва да е вечност, както и заради пристрастията му към инвестирането в стойност.

Бъфет бе широко критикуван заради това, че изтърва целия технологичен бум, заради нежеланието си да инвестира в технологични акции, защото според самия него "не ги разбира". След пукане на "интернет балона" обаче, неговата популярност отново се повиши сериозно.

Странността му е била още по-голяма, поради факта, че Бъфет отказва да напусне Омаха и да се премести в някой голям град, като Ню Йорк например...

Днес обаче, тези странности и инвестиционния му стил се изучават от хиляди и дори милиони инвеститори по света. А Бъфет, нееднократно е издавал своите "инвестиционни тайни". Те включват - вяра в американската икономика, търсене на добър мениджмънт и да не се страхува да бъде различен.

А защо Вие да не сте следващия Бъфет, макар и в "български вариант" и да "запушите" устата на всички критици, които казват, че инвестирането на БФБ е безсмислено...

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари.