Бумът на БФБ от 2007-ма година... Един добър спомен в главата на всички инвеститори, които го преживяха.

Вече минаха единадесет години от тогава и много от инвестиращите на международните пазари днес, най-вероятно дори не го помнят, защото не са се занимавали с инвестиции през този период.

Друга част от инвеститорите ветерани пък, които успяха да се възползват от него, не успяха правилно да таймират излизането си (поради алчност или пък не достатъчно опит) и също не са в много по-добра позиция в момента, като е много вероятно дори да са сменили попрището.

Има разбира се и такива, които правилно усетиха назряващия за излизане момент и продължават да се занимават с инвестиции, но вече в много по-различна форма. Най-вероятно имат собствени финансово-консултантски или инвестиционни компании и учат другите как да правят пари, или пък публичните компании как да излязат на борсата, в среда когато от пазара може да се печели основни от такси и комисиони.

Сега обаче ще се спра на част от средата, която предопредели случилото се през 2007-ма година и ще разгледам какви предпоставки биха били нужни, за да станем свидетели на ново подобно "изригване".

Биткойн на цена $20 000? Това никога повече няма да се случи

Биткойн на цена $20 000? Това никога повече няма да се случи

Ето защо

Първо трябва да отбележа следното - случилото се на БФБ бе класическа форма на надуването на финансов балон. А финансови балони датират още от далечното минало, като за първия такъв се смятат лалетата в Холандия. Последния балон, на който станахме свидетели през тази година - бе при биткойна и останалите криптовалути.

Сега ще се опитам да опиша ситуацията, инициирала балона на БФБ със случилото се при един далеч по-близък балон, който е много по познат и разпознаваем от инвеститорите днес.

Първо един въпрос - виждате ли прилика между тези две графики? 

Снимка 394366

Приликите между двете графики са забележителни не само по отношение на посоката, но и амплитудата, както и нивото на понижение от върха при двата актива. Да правилно сте отгатнали - става въпрос за биткойна, а под него е индексът на сините чипове SOFIX.

Малко статистика...

Балонът на БФБ се формира за около четири години между 2003-та и 2007-ма година. За този период индексът се повиши близо десет пъти. Балонът при биткойна протече далеч по-бързо - за около година, като повишението бе над 19 пъти. По-краткия срок обаче, в известна степен е нормален, предвид на това че ставаше въпрос за технологичен и ограничен в своя брой ресурс, влязъл в полезрението на инвеститори от целия свят.

Преди навлизането във фазата на корекция, линията и на двата актива е изглеждала като пулса на "мъртвец".

Всъщност основните фактори, довели до геометричното поскъпване на двата актива, които са типични за всеки балон, са два - ограниченост на актива и огромен интерес към него в много кратки срокове.

Свръх превесът на търсенето над предлагането е и сред основните причини за експлозивното поскъпване на един актив. В случая при биткойна заради това, че са издадени определен брой биткойни, към които проявява интерес целия свят, а на БФБ, че предлагания от компаниите капитал в лицето на свободен фрий-флоут, се оказа моментно далеч под рекордния интерес на инвеститорите към БФБ.

Медийния шум и историите за забогатяване съпътстваха през цялото време "маниакалното желание" на всички да притежават биткойн и български акции. Шофьорите в такситата започнаха да говорят за акции на БФБ през 2007-ма година, а за биткойни - близо десет години по-късно. Темата бе различна, но ситуацията същата.

От 100 долара до 1 милион: някои от най-лудите прогнози за биткойн

От 100 долара до 1 милион: някои от най-лудите прогнози за биткойн

Днес има над 2 000 криптовалути. Но как ще се развие най-популярната?

Интересен е фактът, че последвалия срив в цените на двата разглеждани актива се случи почти еднакво бързо и дълбоко. С по над 80% отстъпиха от върховете си и биткойна и SOFIX при това за около година...

Разбира се през 2008-ма година за драстичното понижение на БФБ съдейства световната криза. В случая с биткойна причините бяха малко по-различни (регулаторен натиск), но рекордния отлив на интерес и паническо желание да се продава, доведоха до същия резултат.

Ако продължим са аналогията - то биткойнът не го очаква нищо хубаво през следващите няколко години. Или поне едва ли може да се надява да достигне исторически най-високите си нива толкова бързо.

Както виждаме, от ситуацията на БФБ, с пълна сила важи старата поговорка "парен каша духа". Тоест инвеститорите започнаха да се страхуват и нямат желание да се подават отново на еуфория, която води до бавно и мъчително възстановяване в нивото на индекса с много корекции по пътя през следващите години...

Напълно е възможно същата да е ситуацията и при биткойна, или поне възстановяването да е относително по-бавно дори и във фазата на ускорено случване на нещата при този актив.

Намесата на големите играчи на пазара (което е факт след въвеждането на фючърси на стоковите пазари върху биткойн), е много вероятно да направи играта много по-сложна и далеч отвъд възможността за реализиране на бързи и еуфорични печалби, за малките инвеститори, по подобие на миналото.

Защо никой не успя да види предстоящото пукане на балоните на БФБ и биткойна?

В кои компании на БФБ би инвестирал Уорън Бъфет?

В кои компании на БФБ би инвестирал Уорън Бъфет?

И обяснението защо би избрал тях

Да, индексът на сините чипове SOFIX бе един от най-повишаващите се индекси в света през годините между 2005-та и 2007-ма, като се конкурираше често за приза с китайските си конкуренти. И да... биткойнът видя надуване на пазарната си стойност, с невиждани във финансовата история темпове...

Ще попитате тогава - защо сривът на биткойна се случи след толкова подобни сривове при финансови балони, наблюдавани в исторически план, включително и на такъв на родния капиталов пазар, макар и преди десет години?

Отговорът е относително прост - поради същата причина, поради която никой не успя да види назряващата световна ипотечна и финансова криза от 2008-ма година, или пък пукането на балона на БФБ...

И причината е - начинът, по който функционира човешкия мозък, както обяснява доктор Боян Иванчев, експерт по поведенчески финанси по време на седмата годишна конференция на Investor Finance Forum.

На пазарите се наблюдава феномен известен отдавна на инвеститорите и носещ името - "IPO хот-маркетс" - период в който се бележат исторически рекорд на фондов пазар и по време на него се включват волно и неволно компании, които провеждат първични публични компании.

Волно, защото компаниите които правят това, го правят напълно съзнателно, осъзнавайки, че е най-добрия момент да се продадат. Неволно, по подобие на случилото се у нас през 2007-2008 година, когато някои компании просто се поддадоха на тенденцията и всеобщата мода и се облагодетелстваха от това, смята още Иванчев.

Продавай през май и си почивай? Да, но не на БФБ

Продавай през май и си почивай? Да, но не на БФБ

Какво показва статистиката

В периоди, като описания се повишават търгуваните обеми, както и цинизмът на инвеститори и собственици на компании. И докато историята сочи, че това е бил най-добрия момент за продажба, на практика 90% от инвеститорите не продават. Защо? Защото дори в детермистичните системи изпитваме умствено нежелание да смятаме.

Когато в една такава система има нежелание да изчислиш нещо просто, това се мултиплицира в стохастичните системи. Както когато купиш прах за пране и не сметнеш каква е отстъпката, така ще отидеш в банката и ще вземеш неподходящ ипотечен кредит. Дали си сметнал ГПР, нетния доход и т.н., това зависи от теб. Това, което можем ние хората да направим е да използваме съществуващото знание, когато ситуациите са относително прости.

Когато към мързела на мозъка ни, добавим и един от най-големите проблеми на инвеститорите - като "свръхувереност" и алчност и получаваме "печелившата формула" за пълен провал на фондовите пазари и тотална загуба на капитал. Тоест изтърване на правилния момент за излизане от финансовия балон.

Инвеститорите са "слепи" да видят изключително ясните сигнали за паника, които иначе биха видели, при едни други обстоятелства и ако не бяха изкарали толкова много пари... Но както се казва "в природата нищо не се губи".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на криптовалути, или акции на международния и български капиталов пазар.