Експертите продължават да спорят дали ще видим финансова криза или само забавяне и дали са минали най-лошите времена за финансовите пазари. Независимо коя страна ще заемете, важно е да защитите портфейла си, ако тези прогнозиращи нова финансова криза се окажат прави.

Според Джим Креймър, автор на изданието "Mad Money" в CNBC, инвеститорите трябва да избират акции като Coca-Cola и PepsiCo в години на трудности, които биха могли да се справят добре дори по време на потенциална рецесия или в случай на срив на фондовия пазар.

Почти всички финансови съветници са единодушни, че един от най-добрите начини за защита от финансови сътресения са акциите, изплащащи дивидент.

Пасивните доходи стават още по-желани от инвеститорите във времена на несигурност и в ситуации на стремеж за избягване на риска. В период на повишена волатилност в края на 2018 година не би било изненадващо голямата тема на настоящата 2019-та да са дивидентните компании.

Трябва да припомним и факта, че именно дивидентните компании са се представяли далеч по-добре от всички останали в дългосрочен план. Изследване на Standard&Poors сочи, че изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от останалите за периода между 1972 и 2014 г. (с отчитане на изплатения дивидент).

Например, инвестирани 1 000 долара в щатската компания Coca-Cola през далечната 1962 година, когато те започват да се търгуват на борсата, биха се превърнали в сумата от 818 000 долара към днешна дата. Това се превежда като средна доходност в размер на 12.5% за посочения дълъг период от 57 години, което е далеч над средното представяне на широкия щатски индекс S&P 500 от близо 9% за това време.

Telenor повиши дивидента, въпреки спад на печалбата

Telenor повиши дивидента, въпреки спад на печалбата

Телекомът обяви и нова програма за обратно изкупване на акции до 3%

Акциите на Pepsi са стартирали с търговията си малко по-късно - през 1972 година, като са поскъпнали 142.5 пъти. Или са превърнали 1000 долара инвестирани преди 47 години в сумата от 142 500 долара. А това се равнява на средна годишна доходност в размер на 11.2% за разглеждания период.

И веднага ще ви предложим някои от компаниите с най-висок дивидент, посочвани от анализаторите, като потенциални имена на новата година.

Всички от посочените по-долу компании предлагат пасивен доход под формата на дивидент, превишаващ този, предлаган от 10-годишните щатски държавни ценни книжа. Доходността при някои от тях преминава дори границата от 6%...

Applied Materials (AMAT)

Applied Materials е един от най-големите производители на полупроводниково оборудване в света. В началото на новата година компанията се търгува при изключително ниски коефициенти на фона на загубите на технологичните компании. Уолстрийт очаква приходите да растат със средно 17% през следващите пет години.

И макар някои експерти да прогнозират, че през 2019 г. можем да видим по-бавен растеж - а може би дори и спад на приходите - за AMAT, настроенията на пазара са станали толкова негативни, че са нереалистични за дългосрочните перспективи, смятат наблюдатели. Applied Materials разполага с пъти по големи патенти на всяка друга компания в областта на Силициевата долина.

Дивидентната доходност е 2.5%.

Best Buy Co. (BBY)

Подобно на Target, Best Buy издържа на десетилетния натиск на Amazon.com. Best Buy успя да премине през най-тежките времена за индустрията, довели до фалита на ключови и емблечатични търговски вериги на дребно.

С нарастващ фокус върху електронната търговия, компанията повиши двойно печалбата си на акция през последните четири години, въпреки застоя в приходите си. Днес продажбите онлайн стимулират растежа и увеличават маржовете, като осигуряват повече място за изплащане на дивидента; BBY повиши дивидента си с 32% през 2018 г. и се очаква още едно увеличение през март.

Настоящата дивидентна доходност е при ниво от 3.5%.

Защо да инвестирате в компании с растящ дивидент?

Защо да инвестирате в компании с растящ дивидент?

Няколко примера за такива

Intel Corp. (INTC)

Intel е най-големият бизнес в света на чиповете. След разпродажбата на технологични акции, книжата на компанията се търгуват значително под най-високите й стойности от изминалата година. Това прави съотношението цена-печалба, при която се търгува от едва 11.

Анализаторите очакват приходите да се увеличат с 10% на годишна база през следващите пет години, тъй като Intel работи за посрещане на нарастващото търсене на чипове в автомобилния сектор, центровете за данни, облачните технологии и изкуствения интелект.

С господстващо положение в големия, стабилен пазар на компютри, комбинацията от стойност, растеж и стабилност на INTC го прави един от най-добрите дивидентни избори за 2019 година.

Cincinnati Financial Corp. (CINF)

Докато акции като Intel могат да осигурят минимален потенциал за растеж на портфейла, създаден за доходи, това, което много инвеститори от дивиденти търсят е стабилност и устойчивост.

В този смисъл много от най-добрите дивидентни компании увеличават ежегодно размера на изплащания дивидент. И макар дивидента на компанията да е при ниво от 2.6% и това да не изглежда много, инвеститорите трябва да имат предвид, че компанията е повишавала дивидента си през последните 57 години.

Най-голямата банка в България изплати цялата си печалба като дивидент

Най-голямата банка в България изплати цялата си печалба като дивидент

99,45% са собственост на италианската УниКредит С.п.А

Companhia Energetica de Minas Gerais (CIG)

Бразилската енергийна компания Companhia Energetica de Minas Gerais, предлага висока дивидентна доходност от 4.7% и заслужава да попадне в полезрението на инвеститорите. Последните обаче, трябва да са наясно, че е налице сериозен валутен риск, поради силната волатилност на реала. Компанията на стойност 4.7 милиарда долара се търгува при съотношение цена-печалба от 15 и бъдещо такова от 9. Инвеститорите, които се насочат към тази компания обаче, трябва да са наясно с всички политически, икономически и валутни рискове, които ще трябва да поемат.

AbbVie (ABBV)

AbbVie е компания отделила се от своята майка Abbott Laboratories (ABT). Компанията е повишила изплащания дивидент през последните 45 години, което я прави доста стабилен избор. Прогнозираната дивидентна доходност за тази година е доста щедра - от 4.8%, което е един от най-високите проценти сред щатските компании.

Occidental Petroleum Corp. (OXY)

Страховете от световния растеж и пренасищането на предлагането оказват натиск върху цените на петрола. И това не е особено добра новина Occidental, един от водещите производители на шйстов петрол в САЩ.

Неотдавнашните амбициозни усилия за ефективност и изолиране от въздействието на ниските цени на петрола, направиха така, че компанията може да издържа дори и при понижение в цената на "черното злато" до 40 долара за барел.

При цена на петрола от 50 долара за барел обаче, дивидентната доходност, която е доста щедра и в размер на 4.5% не изглежда застрашена в краткосрочен план. Дивидентът бе повишен, дори и през трудната 2014-та година.

"Химимпорт" ще раздаде над 21 милиона лева дивидент на акционерите си

Тази българска компания ще раздаде над 21 милиона лева на акционерите си

Сред тях ли сте?

CVS (CVS)

Определяна като една от най-добрите компании в света на здравеопазването в САЩ, тази аптечна верига се оценява на 80 милиарда долара. Тя предлага дивидентна доходност от 2.5%. Подобно на няколко от предишните имена, CVS вероятно няма да удвои парите ви много бързо, но това е компания с нисък риск, която влиза в 2019 по-силно от преди. CVS току-що приключи сделката си по сливане със здравния застраховател Aetna на стойност 69 милиарда долара.

Altria Group (MO)

Приеманият за "остров на спасение" от консервативните инвеститори, търсещи доходи, тютюневият гигант Altria Group може да върне голям част от инвестирания капитал обратно на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване. Силни маржове и голяма лоялност на клиентите, правят акциите на компанията привлекателна.

Сериозните позиции на компанията при изделията без тютюнев дим, до голяма степен подсигуряват високата дивидентна доходност в размер на 5.7%. За продължаване на ръста в бъдеще пък, бяха направени инвестиции в размер на 1.8 милиарда долара в канадския производител на канабис - Cronos Group.

Стабилността и способността на Altria бързо да се възползва от новите възможности за растеж я превръщат в един от най-добрите дивидентни избори за 2019 година. Тук е мястото да припомним, че компанията е най-доходоносна за инвеститорите за последните 50 години, с включване на дивидента, носила доход от над 20% за посочения период!

Target Corp. (NYSE: TGT)

Често пренебрегваният "трети мускетар" към Walmart (WMT) и Amazon.com (AMZN), предлага нещо за инвеститорите, което нито един от другите му два конкурента не правят - стабилен дивидентен доход от 3.6%.

Коефициентът на изплащане на TGT, или процентът на печалбите, изплатени като дивиденти, се равнява едва на 41%, което е относително ниско ниво и сочи, че компанията може да продължи своите дивидентни плащания без проблем в бъдеще.

Продажбите продължават да нарастват, въпреки безмилостното разширяване на Amazon, а повишението на дивидента през последните 50 години, прави компанията добър избор за всеки инвеститор с по-малък привкус към риска.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари