82% от американците, участвали в ново проучване, проведено от консултантската компания Highland, са посочили, че заради кризата нямат достатъчно спестени средства, за да посрещнат извънредно плащане от 500 долара, а ще трябва да вземат пари на заем, предаде Zero Hedge.

В анкетата са участвали общо 2 хил. американци, а целта е била да се проследи как кризата се е отразила на навиците им на харчене. "Предвид това, че през последната седмица икономиката създаде едва 245 хил. нови работни места, което е знак, че бързото възстановяване вече е изхарчило горивото си, и факта, че милиони американци живеят на стимули от Вашингтон, делът на хората, живеещи от чек до чек нарасна драматично", посочват от Zero Hedge.

Сред причините за удара участниците в проучването изтъкват, че трябва да са по-предпазливи с личните си финанси в тази ситуация (60%), възнаграждението им е понижено (49%) или стоят вкъщи по-често (40%).

7 лесни съвета от хора, които успешно се справят с парите

7 лесни съвета от хора, които успешно се справят с парите

За добро състояние на личните финанси не винаги трябва да се печелят милиони

Хората са орязали основно разходите за хранене навън или поръчки на храната до вкъщи (64%), удоволствията (61%), облеклото (55%) и пътуванията (52%). Едва 21% от анкетираните са изтъкнали, че харчат повече средства от началото на пандемията, като половината от тях са увеличили разходите си за храна, а другата половина - за домашни потреби.

Важно обаче е и друго - една четвърт от анкетираните са изтъкнали, че в момента не се чувстват със стабилни доходи. Същевременно 63% от тях са посочили, че живеят от чек до чек. Това не е учудващо - след като безработицата удари върха си от над 14% през април, много хора останаха трайно в сегмента на безработните, след като финансовото министерство въведе извънредни програми за подпомагане на доходите им.