Вече няколко месеца пандемията от новия коронавирус блокира световната икономика. Това доведе до разстройване на "паричното здраве" за милиони хора по света и затова добрите съвети за по-ефективно управление на личните финанси са особено актуални.

Хората, които могат добре да се оправят с парите, не винаги печелят милиони, но могат да управляват това, което имат, по такъв начин, че не се нуждаят от нищо и лесно преодоляват всяка финансова криза.

Ето защо е по-добре да възприемем някои полезни навици.

Експертите в областта на личните финанси подчертават няколко функции, които са общи за хората, които управляват парите си успешно.

Предлагаме ви 7 добри навика за ефективно справяне с личните финанси на хората, които успешно се оправят с парите.

Снимка 261387

Източник: iStock

1. Те ​​не се стремят да купуват всичко, което срещат на пътя си

Експертите отбелязват, че една обща черта, присъща на такива хора, е липсата на потребителска нагласа. Те не се страхуват да бъдат различни от всички останали.

Често дори тези, които живеят от заплата до заплата, купуват неща, които не могат да си позволят. Всъщност това означава, че трябва да се купуват само онези неща, които наистина можете и е разумно да си позволите.

2. Когато купуват нещо, те не гонят модните марки

Вместо да гонят модните в момента марки , такива хора се стремят към високо качество, което гарантира дългосрочно използване на придобитата нова вещ.

И наистина предпочитат да използват неща, които продължават да им служат вярно дълго време, вместо да купуват нещо ново и нискокачествено всеки сезон.

Снимка 326607

Източник: iStock

3. Те предпочитат да харчат пари за опит и впечатления, отколкото за вещи

Хората, които ефективно управляват парите, предпочитат да плащат за ново преживяване или опит, отколкото да купуват нови предмети.

Особено често младите хора се отличават именно с такъв подход. Според проучванията след тежка работна седмица те ще предпочетат да отидат на концерт, на филм или на някакво друго събитие, вместо да купуват нови вещи.

4. Те планират бъдещето

Хората, които ефективно управляват финансите си, като правило знаят как да планират добре бъдещето. Това се отнася както за спестяванията, така и за разходите. В допълнение, те планират инвестициите си и не пестят от харченето на пари за услугите на финансов консултант.

Снимка 398950

Източник: iStock

5. Спестяването и инвестирането са част от ежедневието

Онези, които ефективно управляват своите финанси, не очакват увеличение на заплатата или някакъв неочакван паричен подарък, за да започнат да спестяват. За тях спестяването и натрупването на пари е част от ежедневието им и те използват разумно средствата, с които разполагат.

Дисциплината и постоянството са двете основни качества, които им позволяват да отделят пари и натрупват спестявания, както и да инвестират. Финансовите съветници подчертават, че дори и малките суми, които ще спестите, са важни и могат да бъдат началото на сериозни натрупвания.

6. Те не са богати, но знаят как да контролират това, което имат

Експертите смятат, че човек с всяко ниво на доходи може ефективно да управлява финансите си, ако спазва финансова дисциплина и има правилните навици по отношение на парите.

Безспорно, за да направите цяло състояние, се нуждаете от определено ниво на доходи, но има такива неща, които са достъпни за почти всеки човек.

Вместо да изоставят някои цели поради липса на средства, хората, които ефективно управляват парите, виждат как тази цел може да бъде постигната, например разбиват я на отделни стъпки.

Те вярват, че дори да спестят сто лева месец, това все пак е по-добре от нищо.

Следователно, за ефективно управление на парите не е необходимо да има огромни приходи. Важно е да можете да разполагате правилно с това, което имате.

Снимка 229164

Източник: iStock

7. Те не се страхуват да ползват финансови съвети

У нас това не е много разпространено, но консултирането с експерт по личните финанси може да бъде много полезно, защото обикновено хората не са наясно какви инструменти съществуват за спестяване и увеличаване на парите.

Хората, които се стремят да увеличат богатството си, са готови да похарчат пари за такива консултации, за да получат инвестиционен план или съвет как да управляват по-добре средствата си. Те знаят, че разходите за услугите на финансов съветник ще се изплатят, защото на практика получават възможност за увеличаване на приходите и активите.