С ваучерите за храна, които част от фирмите раздават на служителите и работниците си, вече ще могат да се плащат и битови сметки, като електроенергия, вода, парно и др. Досега с тези ваучери можеха за се купуват само хранителни продукти от определени магазини.

В Бюджет 2022 за ваучери за храна са предвидени 1 млрд. лева. Това става ясно от публикувания законопроект, който трябва да влезе в сила от 1 април. С тази социална придобивка работниците и служителите вече ще могат да плащат и комунални услуги.

Сумата от 1 милиард лева за ваучери, които работодателите осигуряват на своите служители, надхвърля сериозно тази в предишни бюджети. Още преди публикуването на проекта на финансова рамка за тази година, вицепремиерът Корнелия Нинова анонсира промяната по време на заседание на икономическата комисия:

"В помощ на работниците е увеличението на ваучерите от 80 на 200 лв., с които ще може да се заплащат, най-общо казано, комунални услуги, не само храна, а и вода, ток, парно и т.н.".

Възможността работодателите да осигуряват ваучери за своите служители е уредена в Закона за корпоративно облагане. Заради липсата на действащ бюджет тази година, нормативната уредба трябва да бъде прецизирана от 1 април.

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС - това реши мнозинството в Народното събрание с гласуваните на първо четене промени в Закона за данъка върху добавена стойност. Изискването е във връзка с евродиректива. Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е, с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година.