Нетните приходи на Apple от приложението App Store са намалели с около 5% през септември. Това твърди в свой доклад американската инвестиционна банка Morgan Stanley, цитирана от световните агенции. Спадът е най-рязкото понижение за този бизнес, откакто банката е започнала да моделира данните през 2015 година.

App Store отбелязва спад на пазарите в САЩ, Канада и Япония, пише анализаторът на Morgan Stanley Ерик Уудринг в своя доклад. Анализът му се основава на данни от Sensor Tower - компания, която следи изтеглянията и продажбите на приложения.

Споразумение за $100 милиона: Apple се договори със създателите на приложения

Споразумение за $100 милиона: Apple се договори със създателите на приложения

Практиките на App Store на Apple са подложени на засилено наблюдение през последните месеци, като критиците твърдят, че технологичният гигант е твърде доминиращ в индустрията

Според американската банка основният виновник за спада са приходите от игри, които са намалели с 14% през септември.

"Клиентите на Apple може би харчат по-малко поради икономическите опасения", пише Уудринг. И дохълва, че "голяма част от света потребителите са изправени пред рязко покачваща се инфлация и рискове от рецесия".

Последните резултати от App Store ясно показват, че глобалният потребител донякъде е намалил разходите си за App Store в краткосрочен план, тъй като доходите извън тези за стоки първа необходимост се пренасочват към областите на забавено търсене, смятат експертите.

Анализаторите на Morgan Stanley очакват спад на продажбите и в Google Play - основния магазин за приложения за Android. Според тях приходите там са намалели с 9% през септември.

Apple премества производството си на iPhone от Китай в Индия

Apple премества производството си на iPhone от Китай в тази държава

При най-новия модел се набляга на сигурността