Германското Министерство на отбраната подписа договор с Airbus за доставката на 62 нови леки бойни хеликоптера H145M, които ще могат да се използват за унищожаване на вражески танкове, съобщава Defense News.

Става въпрос за военна модификация на двумоторен модел, който се използва от правоохранителните органи, спецчастите и спасителните служби. Всички H145M ще могат да използват израелската противотанкова ракета Eurospike, която може да поразява цели на до 10 километра дистанция. Първоначално обаче с пълното оборудване ще само 24 от машините.

Снимка 646603

Източник: Airbus

От Airbus определиха като "много амбициозен" графика за доставки - трябва да започнат още през 2024 г. 57 вертолета ще са армията (която вече притежава 24), а 5 - за специалните части към ВВС. Има възможност и за покупка на допълнителни 20 броя.

Словакия получи US оферта за бойни вертолети с огромна отстъпка

Словакия получи US оферта за бойни вертолети с огромна отстъпка

Страната предостави на Украйна своите изтребители МиГ-29

С новата покупка бундесверът ще подмени щурмовите вертолети Eurocopter Tiger. Те са съвместна разработка на европейски консорциум и от повече от 20 години са на въоръжение, но са съпътствани от непрестанни технически проблеми, заради които към 2020 г. само 26% от машините на германските въоръжени сили бяха годни за изпълнение на задачи.

В Берлин гледат на H145M като временен вариант. Целта е мисиите на щурмовите вертолети да се изпълняват от дронове - в момента, в който развитието на технологиите го позволи.