САЩ са направили оферта на словашкото правителство за 12 чисто нови щурмови вертолета Bell AH-1Z Viper с отстъпка в размер на две трети от цената на машините, предаде "Ройтерс". Предложението идва дни, след като Братислава обяви, че ще предостави своите съветски изтребители МиГ-29 на украинските ВВС.

По думите на министъра на отбраната на централноевропейската страна Ярослав Над коментира, че срещу 340 млн. долара, които ще се плащат в продължение на 3-4 години, ще бъде получена техника на стойност над $1 млрд.

Полша дава МиГ-29 на Украйна... но може ли да си го позволи?

Полша дава МиГ-29 на Украйна... но може ли да си го позволи?

Десетки милиарди евро струва амбицията на Варшава да се превърне в европейска суперсила

В случая става въпрос не само за ескадрила хеликоптери, но и за над 500 противотанкови ракети, резервни части и обучение на пилотите и наземния персонал. Към момента Словакия няма бойни вертолети.

Какво представлява AH-1Z?

AH-1Z Viper (Пепелянка) е двуместен щурмови хеликоптер. Той е най-модерният представител на голямото семейство бойни вертолети AH-1.

Тяхната история може да се проследи до 60-те години, когато Виетнамската война показва нуждата от добре въоръжени и лесни за експлоатация летателни машини, които да подкрепят от въздуха войниците в джунглата. За целта Bell използват много компоненти от своя многоцелеви хеликоптер UH-1 и през 1967 г. новият модел AH-1 Cobra е приет на въоръжение.

Снимка 611245

Източник: Wikimedia Commons

През 70-те е разработен двумоторен вариант за нуждите на морската пехота, който след това е развит в модификацията SuperCobra. Тя остана на въоръжение в САЩ до 2020 г., като беше заменена именно от Viper. "Пепелянката" е с нов ротор, подобрена авионика и съвместимост с най-модерните оръжейни системи.

Boeing ще произвежда и доставя и бойни хеликоптери - за армията на САЩ и за други страни

Boeing ще произвежда и доставя и бойни хеликоптери - за армията на САЩ и за други страни

Каква е сделката

Вертолетът може да поразява земни цели с противотанкови ракети Hellfire, неуправляеми ракетни системи с различен калибър и 20-милиметрово многоцевно оръдие. Освен това машината може да се защитава с ракети "въздух-въздух" Sidewinder.

AH-1Z се използва само от Корпуса на морската пехота на САЩ - от 80-те години насам основният армейски щурмови вертолет е AH-64 Apache.

Защо Словакия получава голямата отстъпка?

През миналата седмица от Братислава дойде новината, че старите ѝ изтребители съветско производство МиГ-29 ще бъдат предоставени на Украйна, която се нуждае от самолети, за да отбива руските атаки. Така Словакия стана втората страна след Полша, която обяви, че ще подсили военновъздушните сили на нападнатата държава.

Словашките МиГ-29 не летят от миналата година, като страната разчита на своите съседки Чехия, Полша и Унгария за защитата на небето си.

Снимка 445112

Източник: iStock

Към Украйна ще отидат и зенитно-ракетни комплекси "Куб", които също са останали от времето на Чехословакия.

Братислава ще получи и компенсация от ЕС в размер на 250 млн. евро.

Сделка за €2 милиарда: Словакия се готви за най-големите разходи за отбрана в историята си

Сделка за €2 милиарда: Словакия се готви за най-големите разходи за отбрана в историята си

Страната все още е на начален етап като тепърва ще подава запитвания за оферти

Министър Над отбеляза, че офертата за хеликоптерите е толкова изгодна и по още една причина - тя е индиректна компенсация от Вашингтон за това, че доставката на поръчаните още за 2018 г. F-16 се бави и самолетите ще пристигнат чак през 2024 г.