През следващите три години хардуерът Mac на Apple ще има повече продажби в сравнение с настолните компютри на Windows, твърдят IT специалисти, цитирани от ZDNet.

Това сочат резултатите от анкета, проведена през септември от JAMF Software. Софтуерната компания публикува резултатите в сряда. Тук е добре да се отбележи, че специалният фокус на фирмата е върху поддръжка на хардуера и софтуера на Apple.

Компанията твърди, че е анкетирала 500 IT професионалисти, мениджъри и директори от различни по размер организации в световен мащаб.

96 на сто от запитаните заявили, че поддържат Mac в компанията, в която работят. Настолни компютри с Windows се използвали от 92% от анкетираните, докато само 28% имали компютри Chromebook на работното място.

Трябва да се има предвид, че „поддържане” не означава непременно масова употреба. Технически, ако дадена компания има един лаптоп или компютър Mac, това може да се отчете в анкетата.

По отношение на таблетите същите тези компютърни специалисти клонели силно към iPad-а. Общо 81 на сто от запитаните имали iPad вкъщи, докато 46% притежавали таблети на Windows и малко над една трета ползвали таблети с операционната система Android.

Приблизително половината от респондентите похвалила повишената производителност в устройствата на Apple, а близо една трета от тях изтъквала по-малката поддръжка. Последният аспект съвпада със скорошните данни от IBM, според които всеки потребител, работещ на Mac, спестява 270 долара годишно от разходи по поддръжка.

Като друга основна причина за потенциалния подем на Mac на работното място анкетираните посочват сигурността. 75 на сто от тях смятат Mac OS X са по-надеждна от други платформи.

След три години може да погледнем данните за продажбите, за да видим колко от анкетираните IT специалисти са били наистина прави за това, че Mac изяжда пазарния дял на PC-тата.