Световният пазар на персонални компютри ще нарасне през 2024 година с 8%, основно благодарение на интегрирането на технологии за изкуствен интелект в нови устройства, прогнозира изследователската компания Canalys.

Анализаторите от компанията отбелязват, че потребителите също така ще започнат да актуализират своите устройства, закупени по време на пандемията от коронавирус.

Освен това, увеличението на продажбите ще бъде подтикнато от предстоящия край на поддръжката за операционната система Windows 10. Microsoft ще спре да поддържа тази операционна система през октомври 2025 г., но много корпоративни клиенти ще започнат прехода към нови устройства през 2024 година, цитира CNBC документ на Canalys.

Друга компания за анализи, IDC, очаква обаче продажбите на компютри да нараснат само с 3,4% през 2024 г. Експертите на компанията оцениха продажбите в света през третото тримесечие на 2023 г. на общо 68,5 милиона единици, т.е. със 7,2% по-малко от същия период на 2022 година.

Продажбите на смартфони в света се повишиха за пръв път от 2 години - кои марки са лидери

Продажбите на смартфони в света се повишиха за пръв път от 2 години - кои марки са лидери

Челната петица по пазарен дял в света включва три китайски марки

Американската компания Apple Inc., която заема второ място при продажбите на смартфони в света с пазарен дял от 16%, разработи метод за осигуряване на ефективно функциониране на големи езикови модели (LLM) - включително тези, използвани за приложения с изкуствен интелект (AI) - на устройства с ограничена памет, съобщават от компанията.

По-конкретно, големите езикови модели се използват за генериране на свързан логичен текст, изображения и програмен код в приложения като ChatGPT и обикновено работят в "облака", тъй като изискват значителна изчислителна мощност.

А водещият в света американски производител на чипове Intel Corp. представи наскоро нови чипове за персонални компютри, предназначени да поддържат решения в областта на изкуствения интелект.

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Американският гигант иска отново иска да е глобален лидер

Новият мобилен процесор Core Ultra ще улесни използването на AI приложения на персонални компютри, съобщиха от Intel.

"Независимо дали на компютъра работите, учите, стриймвате или играете игри, вашият персонален компютър се нуждае от повече производителност и мощност на батерията, за да се възползвате от възможностите на AI, които предоставят операционните системи и приложения", отбелязват от компанията Intel.

Чиповете Core Ultra ще бъдат използвани в "първите в света компютри за AI решения", включително от HP Inc. и Dell Technologies Inc. Компанията нарича новите чипове "най-голямата промяна в компютърната архитектура от 40 години насам".

Intel също така представи съвсем наскоро и своя нов сървърен процесор от пето поколение Xeon.

От началото на тази година стойността на акциите на Intel е нараснала с впечатляващите 76%.

Най-продаваните марки таблети в света и пазарният им дял

Най-продаваните марки таблети в света и пазарният им дял

В световен мащаб има спад на общите продажби с почти 30%, но първата компания в "класацията" повишава пазарния си дял до 37%