Илон Мъск обяви, че иска и че може да превърне Tesla в "лидер в областта на изкуствения интелект и роботиката". Това обаче е цел, която според милиардера ще изисква много скъпи процесори от Nvidia за изграждане на нужната инфраструктура, съобщи CNBC. Наскоро бизнесменът обяви, че неговата компания за електрически автомобили ще увеличи броя на активните H100 - водещият чип за изкуствен интелект на Nvidia - от 35 000 на 85 000 до края на тази година.

"Тази година Tesla ще похарчи $10 милиарда "за комбинирано обучение и изводи на изкуствения интелект", заяви Мъск.

Новата компания на Илон Мъск XAI вече струва $24 милиарда

Новата компания на Илон Мъск за изкуствен интелект вече струва $24 милиарда

Една от най-големите инвестиции, смързани с AI

Прекалено амбициозна цел?

Източници в Nvidia коментират, че милиардерът е представил на акционерите преувеличена картина за поръчките на Tesla. вътрешна кореспонденция в компанията показва, че Мъск е пренасочил значителна част от тези процесори за AI, които са били запазени за Tesla, към своята компания за социални медии X, известна преди като Twitter.

Снимка 651409

Източник: GettyImages

Всъщност, след като е наредил на Nvidia да достави първите пратки на частната му компания X, Мъск е отложил с месеци получаването на графични процесори (GPU) на стойност над $500 милиона от автомобилния производител, което вероятно ще увеличи забавянето при създаването на суперкомпютрите, от които той се нуждае за разработването на автономни превозни средства и хуманоидни роботи.

И докато Илон Мъск жонглира с многобройните си начинания и говори за AI, акционерите на Tesla имат не малък повод за безпокойство. Компанията се намира в среда на тревожен спад на продажбите, който до голяма степен се дължи на остаряващата гама от електромобили и на засилената конкуренция. Цената на акциите на Tesla се понижи с 29% тази година.

Илон Мъск прогнозира кога изкуственият интелект ще надмине човешкия

Илон Мъск прогнозира кога изкуственият интелект ще надмине човешкия

По-скоро, отколкото си мислим?