Китай представи нов водороден пътнически влак, способен да достигне скорост от 160 км/ч, което го прави най-бързият влак в света, задвижван с водород до момента. Той е разработен съвместно от държавния индустриален гигант CRRC, който е най-големият производител на железопътни превозни средства в света, и Chengdu Rail Transit, съобщава Hydrogen Central.

Влакът отделя само вода, което го прави с нулеви емисии.

Една от основните характеристики на този влак е неговата способност за автономно управление, което се активира от 5G комуникационна технология. 

Докато Германия в момента е лидер в производството на водородни влакове, с 14 влака в експлоатация, влаковете CRRC са в състояние да победят германските конкуренти, като развиват около 20 км/ч повече от тях.

Високоскоростен влак ще пътува между Париж и Берлин от 2024-а

Високоскоростен влак ще пътува между Париж и Берлин от 2024-а

Това планират Франция и Германия

Към момента Япония и Корея са едни от най-активните страни по отношение на въвеждането на екологичния водород като транспортно решение. По последни данни обаче Китай заема водеща позиция, когато става дума за реалното разгръщане на водородни станции за зареждане.

Водородните влакове навлизат все повече в плановете на големите корпорации. Скоро най-голямата японска железопътна компания ще започне тестове на първия влак в страната, задвижван с водородно гориво следващия месец. Това е част от плана на страната да стане въглеродно неутрална до 2050 година.

Влакът се нарича Hybari - комбинация от хибрид и японската дума за чучулига. Струва около $35 милиона и може да пътува до 140 километра при максимална скорост от 100 км/ч при едно зареждане с водород.

Най-голямата японска жп компания тества първия в страната водороден влак

Най-голямата японска жп компания тества първия в страната водороден влак

Експлоатацията на водородния влак трябва да стартира през 2030 г.