Франция и Германия планират високоскоростен влаков маршрут между Париж и Берлин, както и услугата с нощен влак, като и двете ще стартират през 2024 г. Това стана ясно от съвместна декларация, публикувана след среща в Париж между Еманюел Макрон и Олаф Шолц, цитирана от Bloomberg.

В плановете се включва още през следващото лято да бъде пуснат по-евтин билет за младите хора, за да пътуват на достъпни цени през двете страни.

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

С него са пътували звезди като Монро и Уолт Дисни

Френската SNCF и германската Deutsche Bahn, и двете публична собственост, заявиха, че планират директна високоскоростна услуга между столиците на двете страни в края на тази година. Пътниците, които се грижат за околната среда, искат все повече опции с железопътен транспорт, за да избегнат летенето на самолети.

Правителството на Макрон се опита да възстанови някои от връзките с нощни влакове във Франция, като този между Париж и Ница, в името на зеления преход, след като години наред не успя да инвестира в тях. Френският президент обяви че ще забрани вътрешните полети, когато е налична железопътна алтернатива за по-малко от 2,5 часа, но мярката не е влязла в сила.

Пътуването между Париж и Берлин с влак отнема поне 8 часа или повече. Париж и Франкфурт вече са свързани с високоскоростен влак.